reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Tiger Lake a herní výkon, na co bude reálně stačit?

4.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Tiger Lake a herní výkon, na co bude reálně stačit?
V této době se můžeme zatím jen probírat oficiálními informacemi od Intelu, takže kdo chce, může si počkat na nezávislé testy. My se ale zatím podíváme na to, co o herním výkonu Iris Xe v nových Tiger Lake-U říká právě Intel. 
Procesory Tiger Lake-U si chtějí posvítit na moderní AMD Renoir i z hlediska výkonu integrovaných čipů. Ty jsme přitom nikdy neviděli jako vhodnou výbavu pro hraní her, a to zvláště v případě iGPU Intel. Částečně za to mohl liknavý přístup při vývoji ovladačů, ale především šlo o prostý nedostatek výkonu, i když tu byly výjimky, a to konkrétně někdejší Iris Pro vybavené pamětí eDRAM
 
 
Intel slibuje výrazný nárůst výkonu v mnoha oblastech, což je zřejmý dopad toho, že Tiger Lake nabídnou jednak výrazně vyšší základní takty v kombinaci s novými jádry Willow Cove a navíc právě i mnohem výkonnější iGPU.
 
 
Které hry si ale budeme moci zahrát v rozlišení Full HD? Nutno poznamenat, že toto rozlišení bude bohatě stačit, neboť jde o notebooky a spíše malé displeje, takže nebude mít cenu se honit za vyšším rozlišením a Full HD bude jistě dostatečné i v případě, že daný model nabídne displej s rozlišením Ultra HD. 
 
 
Intel evidentně bere jako ještě dostatečnou snímkovací frekvenci 30 FPS, což je ostatně obecně přijímaná hranice pro ještě plynulé hraní, i když v posledních letech se na PC stalo standardem spíše 60 FPS. Pokud ale bude hra běžet třeba při 40 či 50 FPS, už to je zcela akceptovatelné, neboť to nám dává alespoň jakousi rezervu pro případ propadů snímkovací frekvence. 
 
Ačkoliv Intel pod grafem odkazuje na své stránky, kde se máme dozvědět další informace, nikde není uvedeno, v jaké kvalitě byly dané hry testovány, což je velká škoda. Dříve ale Intel ukázal Tiger Lake provozující hru Battlefield V ve Full HD a při vysoké kvalitě, přičemž šlo o více než 30 FPS. To by odpovídalo právě tomuto grafu a i když to není záruka, že i ostatní hry měly nastavenou vysokou kvalitu, dá se předpokládat, že o nejnižší nastavení snad nešlo ani v jednom případě. 
 
Máme tu tak krom Battlefield V další AAA tituly jako Doom Eternal, Borderlands 3, For Honor, Metro Exidus, Witcher 3 či jiné, které Iris Xe zvládne alespoň při 30 FPS. Starší hry nebo multiplayerové tituly jako Fortnite a Overwatch pak nová grafika rozhýbe už velice slušně a pak tu je skupina oblíbených a masově hraných her, které jsou méně náročné a zde už jde o více než 100 FPS. 
 
Nastává tak éra, kdy se příležitostný hráč nebude muset moc ohlížet na to, jakou grafikou je jeho nový počítač vybaven? Ne tak docela, neboť výše uvedené výsledky pochopitelně platí pro nejlepší dostupnou verzi Iris Xe s 96 EU. Takovou budou mít pouze nejvýkonnější verze, i když k zahození by nemusela být ani Iris Xe s 80 EU. 
 
 
Slabší procesory ale budou mít 48 EU v UHD Graphics, a i když i tak půjde o výrazný pokrok oproti starším procesorům, nelze si myslet na to, že si zahrajeme ve slušné kvalitě a FPS i AAA hry. 
 
Zdroj: Intel via PC World


reklama