reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal druhou generaci 3D XPoint s dvojnásobným počtem vrstev

14.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal druhou generaci 3D XPoint s dvojnásobným počtem vrstev
Intel se včera pochlubil mnoha novinkami, mezi něž si dnes můžeme zařadit také nové paměti 3D XPoint a s nimi ještě dnes nekončíme, ale o tom až později. Architecture Day 2020 firmy Intel tak přinesl i nové Optane. 
Intel vyvinul paměti 3D XPoint společně s firmou Micron, ale nyní se už jejich cesty rozešly a další vývoj si už tyto společnosti budou zajišťovat zvlášť. Nyní nám tak už jen Intel představuje paměti 3D XPoint druhé generace a my můžeme jasně vidět, že jde především o zdvojnásobení vrstev buněk ze dvou na čtyři, čili to bude znamenat i dvojnásobnou kapacitu na stejné ploše. 
 
 
Na nových pamětech už Intel připravil či připraví pro letošní rok dva nové zásadní produkty, a to jednak Barlow Pass, čili druhou generaci Optane DC Persistent Memory Modules (DCPMM) a pak Alder Stream, rovněž druhou generaci SSD Optane NVMe. 
 
 
Intel přitom testuje své Alder Stream už od loňského podzimu a na základě testů mluví o velice podstatném nárůstu výkonu. Ten zajistí nejen nové paměti, ale také nový kontroler s podporou sběrnice PCIe 4.0, který má dosáhnout výkonu "několika milionů IOPS" a zdvojnásobit celkovou propustnost dnešních SSD Optane. 
 
Prezentaci těchto pamětí měl na starost Raja Koduri, jehož parketa to zrovna není, ale ten provázel celým Architecture Day 2020. Prozradil nám, že Intel vylepšil především rychlost čtení jednotlivých sektorů, dále byla výrazně zkrácena latence při náhodném čtení 4kB bloků dat bez fronty (QD1), ovšem zde už se prý naráží na možnosti rozhraní PCIe a NVMe. 
 
Koduri přitom také prozradil, že se v Intelu ještě stále nerozhodli, komu svěří výrobu těchto pamětí, takže jejich druhá generace bude zatím tvořena firmou Micron, od níž si Intel bude nové paměti kupovat. 
 
Barlow Pass jsou přitom už v nabídce po boku Xeonů Cooper Lake a budou určeny i pro nové Xeony generace Ice Lake. Zde pak máme příslušnou Roadmap, kde jsou vidět také nové 3D NAND generace Cliffdale-R a Arbordale+ vybavené 96 a 144 vrstvami buněk. 
 
 


reklama