reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal tři GPU Arctic Sound, rozměry jsou impozantní

25.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal tři GPU Arctic Sound, rozměry jsou impozantní
Dle očekávání jsme v této době už měli vědět daleko více o nových GPU Arctic Sound, které Intel založí na své architektuře Xe, ovšem koronavirus narušil celý IT průmysl včetně plánovaných akcí. Nyní tu ale konečně máme nějaké novinky. 
Raja Koduri dříve naznačoval, že samostatné čipy Xe budou představeny či alespoň poodhaleny na letošním Computexu, který ovšem neproběhne ani v náhradním termínu. Dosud jsme se tak o nich nedozvěděli nic nového, ale nyní tu máme řadu nových snímků, které ukazují celou rodinu GPU Xe a odpovídají tomu, co se o nich tvrdilo dříve. Jako měřítko poslouží AA baterie.
 
 
Dle fám si totiž Intel chystá GPU tvořené "dlaždicemi", respektive samostatnými čiplety pospojovanými buď pomocí interposeru, nebo EMIB. No a nevypadají výše zobrazená GPU akorát tak, že nesou právě 1, 2 a 4 grafické čiplety, jak se tvrdilo dříve? Zopakovat pak můžeme údajné specifikace, které by mohly vypadat následovně: 
 
  • Xe HP (Gen12.5) 1dlaždicové GPU: 512 EU [4096 shaderů, 12,2 TFLOPs při taktu 1,5 GHz, 150W]
  • Xe HP (Gen12.5) 2dlaždicové GPU: 1024 EU [8192 shaderů, 20,48 při taktu 1,25 GHz, TFLOPs, 300W]
  • Xe HP (Gen12.5) 4dlaždicové GPU: 2048 EU [16384 shaderů, 36 TFLOPs při taktu 1,1 GHz, 400W/500W]
 
To vše jsou samozřejmě odhadované specifikace, a to zvláště ty, které se týkají výsledného výkonu/taktu a TDP. Počet EU a shaderů už se dá označit spíše za "informovaný odhad" a počty dlaždic v GPU už lze považovat za téměř jisté. Největší z ukázaných GPU pak sám Koduri označuje za BFP - BFP – Big Fabulous Package a mluví o (téměř) PetaOPS, čili o "výkonu v dlani" dosahujícím téměř 1015 operací za sekundu, ale jakých, to je otázka. 
 
 
Intel také ukazuje, že pouzdření svých Xe GPU pojal stejně jako v případě procesorů. Jde evidentě o paticovou podobu čipu v pouzdře typu LGA, který bohužel pro nás je vybaven ochranným heatspreaderem, takže na čipy samotné nevidíme. 
 
 
Intel nám také dal nahlédnout na testovací platformu, a sice na jedno z Xe, které se nachází v patici příslušné desky pod blokem vodního chlazení. Nelze si také nevšimnout řady pružin pro opravdu pečlivě rovnoměrné rozložení přítlaku. 
 
 
I druhá testovací platforma využívá vodní chlazení, i když s poněkud skromnějším blokem a mělo by v tomto případě jít ještě o známé GPU DG1 s pouhými 96 EU, čili ne o jeden z výše zobrazených čipů. A to je zatím vše, co se od Intelu dozvíme. 


reklama