reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukazuje konfigurace mobilních Arc Alchemist

24.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel ukazuje konfigurace mobilních Arc Alchemist
Společnost Intel se dle uniklé části prezentace vytvořit pět verzí (SKU) svých mobilních karet Arc Alchemist, které pravděpodobně přijdou na trh dříve než desktopové. Jaké jsou paměťové konfigurace?
Intel se chystá vytvořit svou první generaci herních grafických karet se skutečně nekomplikovaným paměťovým subsystémem, a to i na rozdíl od AMD nehledě na NVIDII, jejíž nabídka představuje jeden velký zmatek. Budeme tu mít podobnou paměťovou výbavu jako v případě karet generace AMD RDNA2, ovšem s tím rozdílem, že tu nebude objemná cache, která by dokázala zefektivnit fungování paměti, díky čemuž si i velice výkonný Radeon RX 6900 XT vystačí s 512 GB/s. Arc Alchemist mají svým výkonem končit zhruba na úrovni karty GeForce RTX 3070 Ti, která má sama k dispozici propustnost 608 GB/s a v mobilní verzi 448 GB/s, čili by nám to zhruba odpovídalo. 
 
 
Intel totiž dle uniklé části prezentace skutečně chce nabídnout přinejlepším 256bitovou sběrnici se 16Gb/s paměťmi GDDR6, čili to dělá výsledných 512 GB/s. Je otázka, zda desktopové verze karet nakonec nebudou mít i rychlejší, a to třeba 18Gb/s verze pamětí GDDR6, které už byly nasazeny i na novém Radeonu RX 6500 XT, ale to je jen úvaha. Očekávají se spíše stejné 16Gb/s verze. 
 
Dle obrázku si Intel plánuje celkem 5 verzí mobilních karet, na což ukazuje označení DG2 NB SKU. Půjde zřejmě o tři vycházející z velkého čipu vybaveného 512 EU a 256bitovým rozhraním a pak tu má být menší GPU se 128 EU a pouze 96bitovým rozhraním. Intel dle naznačeného rozmístění čipů plánuje ve všech případech využít 2GB pouzdra pamětí GDDR6 na maximálně 12vrstvých PCB. 
 
Můžeme si tak opravdu škrtnout dříve uváděnou verzi DG2-448, alespoň v případě mobilních SKU, a budeme počítat s tím, že v této nabídce se odrazí i karty chystané pro desktop. Mezi ty by se ale dle VideoCardz už měla karta s čipem o 448 EU opravdu řadit a my bychom mohli dodat, že nejslabší model s 96 EU by naopak mohl být vynechán, anebo alespoň vyslán na trh pouze jako model pro OEM. 


reklama