reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí na trh SSD 665p s QLC NAND Flash

26.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí na trh SSD 665p s QLC NAND Flash
Dalo by se očekávat, že nová řada intelovských SSD zvaná Neptune Harbor Refresh bude poměrně levná, neboť se zde využívají 96vrstvé paměti s buňkami typu QLC. Obavy však můžeme mít o výkon, ovšem co se dozvíme ze specifikací?
Intel SSD 665p "Neptune Harbor Refresh" tak zcena nepochybně patří do nabídky pro běžné uživatele a jejich PC. Očekávat můžeme veskrze průměrný výkon, a to na poměry SSD pro M.2 a PCIe, ale obavy můžeme mít o to, kam až klesne rychlost zápisu poté, co se zaplní SLC cache, jíž toto SSD bezpochyby disponuje. Ovšem to se pochopitelně stejně jako v jiných případech ze specifikací nedozvíme. 
 
 
Použití pamětí QLC zde ale vůbec nepřekvapí, neboť už předchozí SSD 660p využívaly stejný typ buněk, ovšem na 64vrstvých čipech. Intel tak dokázal navýšit kapacitu na stejné ploše o polovinu, nicméně na ceně SSD se to nejspíše neprojeví. Známe tedy pouze cenu 1TB verze, a sice 125 USD, což vypadá na víceméně stejnou částku, za niž se dnes prodává 1TB SSD 660p. Pak nastoupí ještě 2TB verze, která ale cenu ještě nedostala a jiné modely si už Intel nechystá. 
 
Intel SSD 665p je založen na kontroleru Silicon Motion SMI2263, vybaven je LPDDR3 RAM s úlohou cache a rozhraním PCI Express 3.0 x4. Očekávat můžeme sekvenční čtení i zápis rychlostmi 2000 MB/s, přičemž 1TB verze má mírně pomalejší zápis s maximem 1925 MB/s. 
 
Pro 2TB verzi dálke platí 4K IOPS 250.000 pro čtení i zápis a 1TB dosahuje 160.000 IOPS při čtení a 200.000 IOPS při zápisu. Co se týče výdrže, pak k tomu nám Intel nedodal vůbec žádné informace, pouze uvedl, že záruka je pětiletá. Pokud ale někdo během ní vyčerpá stanovený objem celkového zápisu (TBW) a SSD se poškodí, bude mít jako obvykle smůlu. 
 
Snad tak bude mít i tato novinka stejně jako SSD 660p volitelnou kapacitu SLC cache. Starší verze mohla mít nastaveno 12 až 140 GB, ovšem ne dle libovůle uživatele, ale dle toho, jak moc zaplněné SSD je. Model SSD 660p také po překročení kapacity SLC cache začal zapisovat do QLC buněk rychlostí kolem 200 MB/s (sekvenční), takže to nejspíše bude v případě nových modelů velice podobné. Dostáváme se tak v podstatě na úroveň pevných disků.
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama