reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už ukázal nástupce procesorů Haswell

16.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel už ukázal nástupce procesorů Haswell
Společnost Intel veřejnosti poprvé ukázala novou generaci procesorů Broadwell, která bude následovat po dnešních Haswell. Je jisté, že tyto procesory využijí nový výrobní proces, a to 14nm, což jim má poskytnout především nižší spotřebu....
Společnost Intel veřejnosti poprvé ukázala novou generaci procesorů Broadwell, která bude následovat po dnešních Haswell. Je jisté, že tyto procesory využijí nový výrobní proces, a to 14nm, což jim má poskytnout především nižší spotřebu. Připraví také půdu pro následující čipy Skylake, od nichž se očekávají podstatné změny a vylepšení v architektuře, přesně podle známé strategie tick-tock. Nicméně ani Broadwell nemají být prosté "zmenšené" Haswelly.





Intel totiž tvrdí, že nové Broadwell přinesou také vyšší výkon, ovšem to nijak neupřesňuje, takže se pod tímto tvrzením může skrývat cokoliv. Nicméně na proběhlém Intel Developer Forum již byl ukázán notebook, na němž běžel procesor Core řady 5000 již vyrobený 14nm technologií. Chlubil se delší výdrží na baterie (cca o 30 %) a vedle toho nám Intel slíbil novou generaci zařízení s pasivním chlazením, a to s velmi širokým výběrem. Potvrzeno bylo také to, že se využijí stejná pouzdra a stejné sockety, neboť procesory Broadwell bude možné využít ve stávajících systémech.

Dále Intel provedl srovnání čipů Haswell-Y a Broadwell-Y (procesory pro hybridní/konvertibilní Ultrabooky), kde měl nový Haswell v testu Cinebench poskytnout o 30 % vyšší výkon, a to vypadá velmi dobře, ale zde bychom také potřebovali vědět, jaké konkrétní procesory byly srovnávány.

Možnost srovnání budeme mít v druhé polovině příštího roku, kdy se na trhu objeví první produkty s procesory Broadwell. Ovšem ony samotné se mají začít vyrábět již tento rok.

Zdroj: X-bit labs
reklama