reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už vyrábí revoluční Stratix 10: FPGA s ARM a HBM2

11.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel už vyrábí revoluční Stratix 10: FPGA s ARM a HBM2
Akvizice Altery přinesla Intelu již první ovoce v podobě vzorků čipů Stratix 10. Jedná se o typ Field Programmable Array, čili FPGA, který je jako první svého druhu vyráběn 14nm procesem a založen je na architektuře ARM a pamětech HBM2.
FPGA Stratix 10 od Intelu tak již existují v prvních vzorcích, s nimiž se ihned pochlubil CEO Brian Krzanich. Tyto vzorky již dostali první zákazníci Intelu, kteří si mohou ověřit, co jim přinesou tyto 14nm čipy založené na čtyřjádrovém 64bitovém ARM Cortex-A53, integrovaných pamětech HBM2 a architektuře Intel HyperFlex. Krzanich tyto čipy označil za "bestie" s ohledem na výkon, které mají přinést revoluci do datových center a síťové infrastruktury. Těm nabídnou vedle výkonu také rychlejší komunikaci, větší flexibilitu a vysokou energetickou efektivitu.





Intel už shrnul výhody a vlastnosti čipů Stratix 10 do několika bodů. Jednak je to dvojnásobný výkon oproti předchozí generaci a oproti ní je spotřeba až o 70 % nižší při výkonu do 10 TFLOPS v FP32 (Single Precision), přičemž paměti HBM2 poskytnou propustnost 1 TB/s, pro niž byly původně vyvíjeny.





Zvláště datová centra mají být schopna dobře využít schopnosti FPGA, které se mohou "v řádu milisekund rekonfigurovat, aby mohly lépe akcelerovat zpracování jednotlivých úkolů". FPGA Stratix 10 jsou popsána také v následujícím videu a zde je k dispozici celý white paper (PDF).


Zdroj: Intel

reklama