reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v podstatě ruší Xeon Cooper Lake a napíná síly k přechodu na 10 nm

18.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel v podstatě ruší Xeon Cooper Lake a napíná síly k přechodu na 10 nm
Intel se stále chystá v této polovině roku vypustit na trh procesory Xeon Cooper Lake, ale ty nebudou široce dostupné, jak bylo plánováno. Firma tak chce napnout všechny síly ke konečnému opuštění 14nm procesu.
Tuto informaci nejdříve přinesl Charlie Demerjian ze SemiAccurate a později ji potvrdil server STH, který se odvolává přímo na zástupce Intelu. Rozhodnutí Intelu znamená, že Xeony Cooper Lake budou v podstatě zrušeny coby příští serverová generace a dostupné budou jen velice omezeně a pro ty největší zákazníky a jiní se k nim nedostanou. Jde o zásadní krok, za nímž stojí snaha firmy co nejdříve přejít na 10nm proces a postupovat dále. 
 
z prezentace na Intel Cooper Lake OCP Summit 2019 
 
Cooper Lake budou k dispozici pouze pro firmy jako Facebook, které je nasadí ve 4S či 8S konfiguracích a běžní zákazníci se k nim nedostanou, a tak ani nebudou mít možnost (zatím) využít nové instrukce bfloat16 v rámci DL Boost pro strojové učení. Tato generace měla posloužit jako přechod mezi 14nm a 10nm procesory, takže Intel nyní sází vše na jednu kartu a tou je snaha o co nejrychlejší nástup xeonových 10nm Ice Lake. 
 
Intel ve svém vyjádření mluví o zúžení záběru generace Cooper Lake, která bude využívat platformu Cedar Island v konfiguraci až 8 patic (8S). Stále se očekává, že první Cooper Lake budou dodány ještě v tomto roce, a to právě těm zákazníkům, kteří se chystají využít bfloat16, a to jsou zpravidla velké firmy jako zmíněný Facebook, od nichž Intel očekává silnou poptávku.
 
 
Další opravdová serverová generace tak bude na platformě Whitley s 10nm Ice Lake, které Intel chce na trh dodat ještě letos. Je třeba ale dodat, že dle roadmapy z roku 2018 chtěl Intel dodat na trh procesory Cooper Lake už v roce 2019, takže v kontextu starých a již neplatných plánů bychom ani tak nemuseli mluvit o snaze co nejrychleji přejít na 10nm proces, ale o tom, že poslední 14nm generace se zpozdila a Intel ji možná jen nechce vypouštět na trh v době, kdy už se na něj pomalu chystají první 10nm Xeony. 
 
To bude mít ještě další logický dopad v potřebném uvolnění poptávky po 14nm produktech, když Cooper Lake nebudou pro každého, takže výrobní kapacita se může využít pro výrobu jiných procesorů, a to třeba očekávaných desktopových Comet Lake-S. Na druhou stranu se pak bude muset ve velice dobrém světle ukázat 10nm proces. 

Zdroj: STH 


reklama