reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vykázal rekordní tržby, ale výhled není dobrý

19.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel vykázal rekordní tržby, ale výhled není dobrý
Společnost Intel dle očekávání uvedla, že má za sebou z finančního hlediska velice dobrý a přímo rekordní kvartál, za nějž utržila 15,8 miliard dolarů. Jenomže investoři nebyli spokojeni s výhledem do budoucnosti, což vyústilo v 5% propad akcií Intelu.
Intel v tomto roce prochází transformací, kterou nepřežila řada jeho zaměstnanců včetně vysoko postavených pracovníků. Firma ale přesto zatím vydělávala a nedávno také zlepšila svůj výhled na třetí kvartál, a to ze 14,9 mld. na 15,6 mld. USD. Výsledných 15,8 miliard se tak vešlo do rozmezí plus / minus 300 milionů, což představuje meziroční nárůst o 9 procet a Intel měl z toho zisk 4,5 miliard. Jenomže investoři nebyli spokojeni s tím, jaký kurs Intel nastavil pro aktuální kvartál, kvůli čemuž nedlouho po setkání klesla hodnota jeho akcií o pět procent.




Brian Krzanich komentoval proběhlý kvartál jako vynikající a zmínil, že se firmě podařilo zlomit několik svých předešlých rekordů a pak si neodpustil obvyklé řeči o nových vzrušujících technologiích, zdárně pokračující transformaci ve společnost orientovanou na cloud a chytrá zařízení, atd. Proč ve světle toho ale byli investoři přesto nespokojeni? Prý je znepokojily především dopady, které budou mít další transformační kroky a nezbytné investice, a to dle Intelu především do rozběhnutí výroby produktů "nových generací". Otázka je, co se pod tím skrývá.

Dále tu máme odhad Intelu, který chce v posledním kvartálu utržit 15,7 miliard dolarů, přičemž dle analytiků by to mělo být 15,87 miliard, což ale rozhodně nevypadá jako obrovský problém, ale jde spíše jen o to, že Intel neplánuje být tak výkonný, jak se od něj očekávalo. O pokles tržeb by se mohly postarat především firmy figurující v dodavatelském řetězci PC a komponent, od nichž se očekává snižování stavu skladů. To je ale logický krok vzhledem k tomu, že na samotném začátku příštího roku mají dorazit výkonnější verze procesorů Kaby Lake.

PC divize Intelu přitom stále tvoří více než polovinu celkových tržeb a ta se přitom v posledním kvartálu postarala o tržby téměř 9 miliard, což je 5% meziroční zlepšení. Pak následuje serverová a datacentrová divize se 4,45 mld. a 10% nárůstem, zatímco nejvíce dynamická je IoT divize s růstem 20 procent, ale stále jen "chabými" tržbami 689 milionů. Non-Volatile Memory Solutions Group je na tom se 649 miliony podobně, ale to představuje meziroční pokles o procento, zatímco Intel Security Group s 537 miliony rostla o 6 %.

Zdroj: Hexus.net
reklama