reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: vynechání desktopové generace Broadwell byla chyba

14.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel: vynechání desktopové generace Broadwell byla chyba
V minulém roce se Intel vůbec poprvé rozhodl, že prakticky přeskočí jednu desktopovou procesorovou generaci a namísto ní prodlouží život té stávající. Nyní ale uznal, že to byla chyba, která se projevila na jeho finančních výsledcích.
V minulém roce jsme se tedy především vinou opožděného 14nm procesu dočkali jen generace Haswell Refresh, čili opět 22nm a mírně vylepšených procesorů Haswell (Core 4. generace). Ještě do konce roku Intel stihl vydat první 14nm procesory, a to ultramobilní Core M a pak na začátku tohoto následovaly další mobilní verze, ovšem už ne desktopové. V létě jsme si ale mohli vyzkoušet procesor Intel Core i7-5775C, jeden ze dvou procesorů, které tvoří celou generaci desktopových Broadwell (Core 5. generace). Ty zaujmou svou silnou grafikou Iris Pro, ale také vysokou cenou, přičemž nemají žádného přímého předchůdce a zatím ani následovníka. Stojí tak mimo a s nimi i celá generace desktopových Broadwell, takže Haswell získaly až v srpnu a nyní v září své pokračovatele z generace Skylake (čili Core 6. generace).





Kirk Skaugen z Intelu (Client Computing Group) nyní uvedl, že na finančních výslecích se tento přístup negativně projevil a že vynechání desktopových Broadwell byla chyba. Pro Intel má přitom desktopový trh hodnotu 10 miliard dolarů, takže rozhodně není zanedbatelný. Firmě toto rozhodnutí sice ušetřilo nějaké náklady na výzkum a vývoj, ale připravili se o větší peníze z tržeb. My můžeme namítnout, že Broadwell stejně využívají čipové sady, které byly k dispozici už minulý rok a nenabídly by o výrazně vyšší výkon než Haswell, ale to je stejné v podstatě se všemi posledními procesorovými generacemi. Každá představuje jen mírné zlepšení oproti té předchozí, alespoň co se týče výkonu.

Pro Intel byla celá věc také experimentem, na jehož základě chtěl zjistit, zda snad na desktopový trh neláduje nové procesorové generace rychleji, než by bylo záhodno. Jinými slovy, šlo o test strategie Tick-Tock, na jejímž základě přichází na trh v jednom roce nový výrobní proces a v druhém výrazně zlepšená architektura a kterou Intel provozuje již dekádu. Nicméně tím hlavním důvodem bylo právě zpoždění nástupu 14nm procesu, s čímž se bude Intel stejně jako jiné firmy v příštích letech potýkat ještě více. Otázka tedy je, zda si tento pokus u příští generace procesorů Core nezopakuje, ovšem na základě této zkušenosti pravděpodobně jiným způsobem.

Jenomže pak se můžeme také ptát, zda by 22% pokles tržeb v desktopovém segmentu nenastal i v případě, že by Intel na trh vypustil procesory Broadwell včas, či zda by nebyl jen o trochu nižší. Však oba procesory Broadwell pro LGA 1150, které nakonec přišly na trh, měly nízké pracovní takty a i po vyřazení jejich výkonné grafiky se nedaly dost dobře taktovat, přičemž vysoké takty nejlepších Haswell Refresh (čili Devil's Canyon) nepřekonaly ani nové Skylake (spíše naopak). Právě Devil's Canyon byly prodejně velice úspěšné procesory, přičemž úspěch momentálně nejlepších Skylake (Core i7-6700K) není vzhledem k jejich výkonu vůbec zaručen.

Doufejme tedy, že v příštím roce na trh nakluše AMD a jeho architektura Zen, která by konečně mohla pro Intel vytvořit konkurenci, aby byl přinucen něco dělat. Zasloužit se o to má Jim Keller, který světu dal úspěšné generace procesorů Athlon a Athlon 64.

Zdroj: wccftech
reklama