reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon E7 “Broadwell” nabídnou 24 jader a HT navrch

18.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Xeon E7 “Broadwell” nabídnou 24 jader a HT navrch
V příštím roce, a snad už v jeho první polovině, se na trh dostanou nové serverové procesory Intel Xeon E5 v4 a E7 v4. Oproti původním plánům bude tedy jejich nástup trošku pozdržen, ale to už asi nikoho moc nevzrušuje.
Vývoj nových výrobních technologií přináší i časté odklady nástupu dalších proceorových (a jiných) generací na trh a můžeme očekávat, že situace bude časem spíše ještě horší, jak se výrobci budou dostávat k fyzickým limitům dnešních technologií. Xeon E5 v4 a Xeon E7 v4 se tak dostanou na trh v příštím roce a půjde o serverovou generaci Broadwell-EP.





Co se týče série Xeon E5 v4 2600 "Broadwell-EP", pak ta je určena pro jedno a dvousocketové servery (Socket R3) a zahrnovat bude i modely se 22 jádry plus Hyperthreading. Tyto procesory by se měly tedy objevit možná už v prvním čtvrtletí příštího roku. Pak tu máme sérii Xeon E5 v4 4600 pro až čtyřsocketové servery a ta přijde ve druhém čtvrtletí. Zmínit můžeme také čtyřkanálový kontroler pro paměti DDR4 s takty až 2400 MHz, celých 40 linek rozhraní PCI Express 3.0 a TDP 55 až 160 W. Xeon E5 budou určeny pro stávající čipovou sadu s kódovým označením Wellsburg, která využije rozhraní DMI 2.0 se čtyřmi linkami a nabídne maximálně šest USB 3.0, osm USB 2.0, deset SATA 6 Gbps a také vlastní GbE MAC.

Xeon E7 v4 “Broadwell-EX” budou určeny pro servery s až osmi sockety R1 a nabídnou až 24 jader s podporou Hyperthreadingu, velkou L3 cache s kapacitou prý až 60 MB a spotřeba se bude pohybovat mezi 115 a 165 W. Podporovat budou přitom také paměti DDR3 vedle DDR4 s taktem maximálně 1866 MHz. Nepůjde tedy ve všech ohledech o lepší procesory než Broadwell-EP a to i v případě rozhraní PCI Express 3.0, neboť tu najdeme "jen" 32 linek. Také čipová sada Patsburg není se svými čtrnácti USB 2.0, čtyřmi SATA 3 Gbps a dvěma SATA 6 Gbps zrovna moderní, však také nejde o žádnou novinku.

Po těchto procesorech už nastoupí generace Purley založená na architektuře Skylake. Ta již bude určena pro Socket P, čili celou novou platformu s daleko modernějším čipsetem Lewisburg. Ten bude podporovat čtyři 10Gb/s ethernetová rozhraní, DMI 3.0 a také PCI Express 3.0 s 20 linkami. Samotné procesory navýší počet jader na 28 (plus Hyperthreading), rozhraní pro DDR4 bude šestikanálové (až 2666 MHz) a jeden procesor bude vybaven 48 linkovým PCI Expres 3.0.

Zdroj: KitGuru
reklama