reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon s 56 jádry dosahuje 400W TDP na základním taktu

4.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Xeon s 56 jádry dosahuje 400W TDP na základním taktu
Intel včera vypustil do světa procesory generace Cascade Lake, mezi něž se zařadí i 56jádrové monstrum řady Cascade Lake-AP, které dosahuje TDP 400 W. A pokud se něco nezměnilo v tom, co TDP u Intelu znamená, jde o 400 W na základním taktu.
Můžeme předpokládat, že se v daném ohledu skutečně nic nezměnilo, protože jsme ostatně mohli oněch 400 W předpokládat. Intel pro Cascade Lake stále využívá 14nm proces jako pro výrobu Xeon Platinum generace Skylake-SP. Ty dosahují až 28 jader a právě tyto o něco vylepšené čipy tvoří i výsledný 56jádrový model, přičemž jejich TDP se pohybuje mezi 165 a 205 W. Uvedených 400 W, které platí konkrétně pro 56C/112T Xeon Platinum 9282, je tak zcela reálných a vztahovat se budou konkrétně k výchozímu či základnímu taktu. 
 
 
S TDP u Intelu se to má aktuálně tak, že třeba oněch 205 W v případě staršího 28jádrového Xeon Platinum 8180M platí pro takt 2,5 GHz. Tento procesor má ale tzv. all-core turbo při zatížení všech jader na 3,2 GHz a skutečné maximum na 3,8 GHz. TDP 205 W tak udává výdej odpadního tepla, který v praxi v podstatě nenastane, nebo by s adekvátním chlazením nastat neměl a stejné je to třeba i u desktopových procesorů Coffee Lake Refresh nebo starších. 
 
Stačí se podívat na testy Core i9-9900K s TDP 95 W, který může v opravdu plné zátěži dosáhnout i dvojnásobné spotřeby. TDP se samozřejmě vztahuje k výdeji odpadního tepla, ale v praxi víceméně odpovídá spotřebě. Není pak vůbec divu, že základní frekvence, pro niž platí TDP 95 W, je pouze 3,6 GHz, přičemž v zátěži všech jader má tento procesor při adekvátním chlazení a napájení pracovat na 4,7 GHz. 
 
 
Z toho všeho vyplývá, že Xeon Platinum 9282 bude ve skutečnosti potřebovat mnohem silnější napájení a rovněž i silnější chlazení, protože to z tohoto hlediska budou prostě dva 28jádrové Xeon Platinum v jednom pouzdře. S tím se samozřejmě počítalo a servery na to budou připraveny, nicméně by bylo pěkné, kdyby Intel své TDP začal konečně spojovat s reálnou spotřebou a nedělal z něj nic neříkající údaj, který se jen předem stanoví a následně se mu upraví ona teoretická základní frekvence. 
 
 
Vedle uvedeného procesoru patří mezi Platinum 9200 ještě další modely, a to počínaje 32jádrovým Platinum 9221 (250W TDP @ 2,1 GHz), přičemž všechny budou mít k dispozici 12 paměťových kanálů, čili šest na každém čipu. Architektura se od Skylake-SP téměř nezměnila a využít se mohou i desky pro původní platformu Purley. Ze změn můžeme vypíchnout hardwarově zapečenou ochranu proti Spectre a Meltdown a instrukce AVX-512 VNNI, které Intel označuje jako DL Boost pro hluboké učení. 
 
 


reklama