reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel tento týden dle očekávání zveřejnil své finanční výsledky za poslední kvartál, a tím i za celý předchozí rok. Chlubí se především jedním číslem, a to rekordními tržbami, které za celý rok 2019 dosáhly 72 miliard dolarů.
honza1616 (3625) | 27.1.20200:30
A pokud sem jim už konecne podari 10nm proces tak bude AMD zase v temné díře, jsem zvědav jak na tom bude serverova divize a 10nm procesna složitějších cipech než Soc a mobilní , z toho se bude dat lecos vyčíst,
Ale nezapominejme ze ma za rok přijít ještě jedna 14nm architektura, snad s těmi lepsimi jadry, a snad s backportem něčeho z 10nm
Odpovědět0  2
Bison (806) | 24.1.202013:58
Intel opäť potvrdzuje, že firma nepotrebuje 7nm aby ovládla trh, ale zdravý rozum ktorý jej umožní po ekonomickej stránke urobiť so svojich konkurentov trpaslíkov do záhrady. Napriek tomu firmu čakajú nevyhnutné zmeny , aby navýšila obrat a predovšetkým zisk. Intel bude preto na trhu ešte viac agresívny a konkurencii nedá veľa priestoru vyskakovať. AMD nemá odpoveď ako zaútočiť na Intel, TSMC nie je dobročinný spolok a z výroby pre AMD má skutočne tučné zisky....pre AMD ostanú centíky.
Odpovědět1  9
PDSFab (252) | 24.1.202011:06
RadecekH musí mať radosť ako akcionár. Intel zarába stále viac a viac, pritom technoligicky zaostáva. A tie diery nechápem ako to môžu tak dlhodobo tolerovať v server segmente + záplaty, následné zníženie výkonu + potreba rozšírenia, aby sa kompenzovala strata výkonu, ale asi nemajú na výber. Celé to postaviť znovu od konkurencie bude mnohonásobné drahšie.
Odpovědět2  1
PDSFab (252) | 24.1.202011:13
Intel dačo šuchne manage na dovolenku a problém prestane existovať. Ako u nás v SK je dosť obľúbené. ­"Skutok sa nestal.­" :)
Odpovědět5  0
RadecekH (810) | 24.1.202014:59
Už tři roky nám tu příznivci AMD vysvětlují, jak je Intel v loji. A když se nedá dokázat na financích, tak se to hodí na nic neříkající zaostávání v technologiích. Nic proti, Intel má samozřejmě spoustu much. 10nm proces není žádná sláva, chyby v procesorech taky nejsou zrovna něco, čím by se mohl chlubit. Jenže jsou tu i věci, které evidentně fungují, a které dokáží oslovit zákazníky. Asi to nej, co aktuálně frčí a pomáhá to k vysokým tržbám v datacentrech jsou DIMM 3DXPoint. Zákazníci je chtějí, protože jim to v určitých úlohách přináší obrovské zrychlení. A když to chtějí, musí si koupit příslušný Xeon za tisíce až desetitisíce dolarů, musí si koupit ty DIMMy a ze všeho má Intel peníze. Podobné je to s AI a instrukcema pro ně. Opět něco, kde konkurence zaspala.
Mimo oblast datacenter se pěkně rozjíždí automobilový průmysl, kde čipy pro ně, nejenže vykazují desítky procent meziroční nárůst, ale jsou i slušně ziskové.
A tohle všechno lidi jako vy nevidí. Myslí si, že svět se točí kolem jednoho výrobního procesu a bezpečnostních chybiček, protože jim o tom novináři servírují jeden článek za druhým. Takže vám přeju, abyste se za pár let rozhlédli. Intel možná nebude lídr v oblasti, kde byl lídrem před pár lety, ale bude lídrem úplně někde jinde. A bude to hlavně tam, kde z toho budou nějaké peníze. Protože firma slouží k vydělávání peněz akcionářům.
Odpovědět2  9
PDSFab (252) | 24.1.202018:09
"Bezpečnostních chybyček­" Ach. U user PC to je bezpredmetné viacmenej, ale u k**va datacentra? Mňa len sere to, že si korporát neprizná, že sme zaspali a pracujeme na náprave. ­(Niesom naivný, samozrejme, že si to neprizná­). Pritom vypúštaju vedome zmanipulované testy, klamú, serú si do huby ­(Shrout a spol. v čele. Toho magora by trebalo prefackať minimálne, lebo škodí aj Intelu­). Arogantné hovadá v manažmente. Principled Technologies, ­"Real World Benchmark­" Cinebench im bol dobrý, pchali ho všade keď vyhrávali. SiSoft, testy naprogramované na mieru. HPC testovanie so 7742 s vypnutým SMT, pritom má AMD presne na to ďalší 280W 7H12, mám pokračovať? Nasrať. Darí sa im preto, lebo taký istý sú všetci, keď im zelené bankovky a akcie stúpnu do hlavy ako v 95% trhu, neni o čom proste to tak teraz chodí. Už dávno nejde o vývoj, alebo byť v niečom prvý. Len peniaze a vypatlaní akcionári a ideme ďalej. Medzi 2013­-2016 ­- keď bolo AMD tak hlboko v sračkách, že trebalo slamku na dýchanie, mohol Intel kúpiť AMD, ale dobre vedel, že ryža by skončila a antimonopol by zakročil a rozdelil. Teoreticky. Bohvie koľko skorumpovaných podplatených papalášov majú pri sebe. Mám AMD + Nvidiu, niesom žiadny fanboy. Berem, čo je výhodné a aj si za to viem zaplatiť. A Intel to momentálne neni ani náhodou. Ak bude Tiger jazero dobré na takom procese ako má byť nie backport a lepší ako AMD tak si ho zoberem. Ale to je neprevdepodobné. Intel sa môže ukázať tak v r. 2023 ­- 24 real. Nie len med okolo huby. Teraz sa bude sústrediť na OEM, ULV, 45W mazlíčky aby konkuroval Renoir + server
Odpovědět4  1
RadecekH (810) | 24.1.202018:41
Z čeho usuzujete, že to ­"korporát nepřizná­". Já tedy vidím, že chyby přiznává a opravuje, jak to jde. Má na to stránku:
https:­/­/www.intel.com­/content­/www­/us­/en­/security­-center­/default.html
Vyplácí odměny za nalezení chyb. Co byste chtěl víc? Aby k vám naběhli a vyměnili vám při nalezení každé chyby procesor?
Nějak mi v tom vašem povídání o nenažraném Intelu chybí zdůvodnění toho, proč Intel v posledních 3 letech vykazuje cca dvojnásobné zisky, než v době, kdy neměl konkurenci. Ale na čísla vy nedáte. Vy budete žvanit o úplatcích a vůbec nepochopíte, že jedna soukromá firma nakupující od jiné soukromé firmy si asi s úplatkama hrát nebude. Nebo si snad myslíte, že nějaký manažer Intelu dojde do Alibaby, Facebooku či Googlu a řekne, že když od něj odeberou čipy, dostanou pár dolarů úplatek? Nebo, že totéž udělá u Lenova, Dellu či Aceru?
A že vy nebo já si raději koupíme procesor od AMD, asi není úplně podstatné. Ti velcí hráči vědí, proč si kupují Intel. Kupují si ho proto, že se jim to vyplatí. Proto taky ta datacentrová divize prodala meziročně o 12 % čipů víc.
Odpovědět1  2
PDSFab (252) | 24.1.202019:24
Vy to vidíte zo stránky finančnej, ja len poukazujem na to, že je Intel teraz v nevýhode ­(technoligickej­), ale to je taktiež okrajové, lebo ako hovoríte ­"Ti velcí hráči vědí, proč si kupují Intel. Kupují si ho proto, že se jim to vyplatí­" Keby vidím dnu tak Vám dám za pravdu, alebo nie. Ja si myslím, že zvýšený záujem je kvoli kompenzácií stratého výkonu po záplatách. ­"proč Intel v posledních 3 letech vykazuje cca dvojnásobné zisky­" na to nemám odpoveď. Je to divné. Práveže teraz by mal vykazovať pokles. Zisky stúpaju ale marže klesli. Bude sa konať zlacňovanie v 2H, teraz som si všimol, že v retailu išli ceny hore. Väčšie čipy na Wafer... menej čipov, ceny hore. A čo ZEN3? 10c Comet? Ja byť volakým tam tak ani neriešim 10c Comet, na 3900X nebude mať a bude žrať značne. Nech sa sústredí tam, kde mu to ide. Ak doladí proces, potom môže zaútočiť v plnej palbe, ale kedy? keď bude ZEN4? TR už teraz nemajú konkurenciu, EPYC paráda. Žiadne switche, rozbočovače a iné kraviny netreba. Intel má výhodu má v 8 socket systém, ale za akú cenu? 2x 7742 láme rekordy, Intel nemá odpoveď ­(zatiaľ­). Možno si ani neuvedumejete aký obrovský posun je ten EPYC, aj po stránkach core, ale v možnostiach pcie4 z CPU a to aj v TRX40. A 2x8280? 400W?
No povedzte, čo by ste by si kúpili? Množstevné zľavy nerátam. AVX512 je Intelovská dominanta, to nepopieram a aj ďalšie veci. Na Zen arch, nie sú programy dobre prispôsobené, na tom má Intel výhodu stagnácie konkurencie, ako bol 2990WX nepožiteľný v Adobe a takmer všade, so 4 NUMA doménami si nevedel poradiť Win ani programy, tak teraz sa to zmenilo 32c má jednu a 64c má dve + kopu pcie atď atď, cache je obrovská. Pri 100% dáva 7742 2.48 GHz ­(225W­)
Odpovědět3  1
RadecekH (810) | 24.1.202020:58
Pár komentářů:
1­) To, že Intel bude zlevňovat ve 2. pololetí, je drb. Může to být pravda, ale Intel nic takového neřekl. Včera říkal, že očekává velmi silné 1. a 2. čtvrtletí, kdy poptávka bude převyšovat nabídku. Zároveň očekává, že v druhém pololetí poklesne zájem o klientské CPU proto, že firmy už dokončí přechod z Win 7 na Win 10, který zvýšený zájem vytvářel. A stejně tak podle objednávek vidí, že bude první polovina roku silná v datacentrech a stejně tak očekává, že v druhém pololetí zájem opadne, hlavně proto, že mu to říkají minulé zkušenosti ­(poptávka nikdy stále neroste, ale období silných růstů jsou vystřídány období mírných poklesů­). K tomu ještě jedna poznámka. Intel se v odhadech drží při zemi, už víc jak deset let se nestalo, že by nadhodnotil následující čtvrtletí, vždy překonal odhad. A i teď říká, že jeho prognóza na 2. pololetí je raději hodně opatrná, a že bude rád, když se bude mýlit.
2­) Marže klesly a Intel dále plánuje, že klesat budou. Letos asi o 1 % ­(což moc nekoresponduje se zlevněním na polovinu­). Mají kam klesat. Pořád má Intel marže o víc jak 15 % vyšší, než AMD. Na hospodaření Intelu je ale zajímavá jiná věc. A to, že rostou tržby, rostou investice, ale zároveň dokáže snižovat ­(mírně­) náklady. Tedy ořezává neinvestiční náklady.
3­) Epyc je skvělý. Je skvělý v hrubém výpočetním výkonu, PCIe 4 taky není k zahození. Takže kdybych chtěl ten výpočetní výkon, volil bych Epyc. Ale taky vidím, že to není jediná věc, kvůli které si firmy servery kupují. A to jiné může být nejen vícesocketové řešení či nějaké ty AVX512 instrukce, ale i více RAM, ty DIMM 3DXPoint nebo jen nasmlouvané dodávky v objemu, na který AMD zatím nestačí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.