reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začal tlačit na pilu, uspíší Basin Falls se Skylake-X a Coffee Lake

20.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel začal tlačit na pilu, uspíší Basin Falls se Skylake-X a Coffee Lake
Intel navenek působí, jako by jej nástup procesorů AMD Ryzen ani nezajímal, ale uvnitř PC divize firmy to prý vře. Dle Digitimes se totiž chystá uspíšit nástup procesorových rodin Basin Falls se Skylake-X a také Coffee Lake.
Nyní už tak i Digitimes mluví o tom, že chystané procesory Intel uvidíme na trhu dříve, než se myslelo. Dříve o tom už mluvil server Benchlife.info, a to konkrétně o platformě Basin Falls, do níž spadají Skylake-X a také Kaby Lake-X. Server Digitimes pak mluví také o Coffee Lake, nejspíše již poslední desktopovou rodinu založenou na 14nm procesu (Core 8. generace). Vedle toho můžeme zmínit i celé zrušené Intel Developer Forum, což naznačuje, že se skutečně děje něco zásadního.

Digitimes mimo to mluví také o plánovaných 16jádrových procesorech Ryzen na čipsetu X399, jež jsou dle tohoto serveru chystány na 3. čtvrtletí. Je zřejmé, že Intel nebude mít ve stejném segmentu nic, co by mohlo konkurovat jejich hrubému výkonu tolika jader, pokud však nemá v rukávu nějaké eso.





Intelovská platforma X299 HEDT s paticí LGA 2066 tak má nastoupit v červnu, a to nejspíše na Computexu, zatímco Coffee Lake společně s čipsetem Z370 by měly přijít v srpnu a pak do konce roku ještě další procesory s čipsety H370, B360 a H310.

Digitimes má ale i další informace, a to o tom, že od společnosti ASML objednal za 100 milionů dolarů pět zařízení pro výrobu čipů pomocí EUV (extrémní ultrafialové záření), které má umožnit produkci na křemíkových technologích pod 10 nm. Intel tak evidentně zařazuje vyšší stupeň, který by jej měl vytrhnout z několik let trvající pohody, již mu umožnila dřímající konkurence.





Očekává se však, že i nová HEDT platforma nabídne pouze čtyři procesory, a to tři založené na architektuře Skylake s 10, 8 a 6 jádry a nakonec čtyřjádrový Kaby Lake. Všechny budou patřit do série Core i7-7000 a určeny pro patici LGA 2066. To můžeme považovat za věrohodné informace mající původ v prezentaci samotného Intelu. A pokud ten opravdu nepřekvapí a nesáhne třeba mezi vícejádrové Xeony, pak nebude mít proti 16jádrovým Ryzenům moc co nabídnout, i když nejde pouze o počet jader a hrubý výkon. V této oblasti musíme také počítat s nabídkou linek PCIe, kanálů pro paměti RAM a další výbavou, ale i v tom by připravované Ryzen měly být konkurenceschopné.

O tom, že by nové HEDT Intely nakonec mohly mít více než 10 jader, píše i server Bitsandchips.it, který konkrétně mluví o 12C/24T Skylake-X.

Zdroj: Digitimes
reklama