reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil hodnoty Power Limit a Tau svých nových desktopových Core

8.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil hodnoty Power Limit a Tau svých nových desktopových Core
Výrobci základních desek nově nabízí "přetaktování" procesorů Core pomocí zvýšení limitů spotřeby, čímž v podstatě obcházejí omezení stanovená Intelem, ovšem jím povoleným způsobem. Ten nám nyní sděluje hodnoty PL1/2 a Tau.
A nejspíše je sděluje právě proto, abychom věděli, jaké výchozí hodnoty Power Limit 1 a Tau mají jeho nové procesory Core 10. generace pro LGA 1200. Výrobci značkových desek totiž začali nabízet funkce jako  Base Frequency Boost (BFB) - ASRock nebo Asus Performance Enhancement (APE), které zvedají právě Power Limit 1 z výchozí hodnoty, a to v případě firmy MSI třeba až na 255 W, což je i nad rámec maximálního PL 2 pro odemknutý 10jádrový Core i9-10900K. 
 
Díky tomu mohou procesory ve výsledku udržovat vyšší takt při celkově vyšší zátěži, ovšem ne nad rámec specifikací, čili stanoveného frekvenčního rozsahu. S ohledem na to tak nelze mluvit o klasickém přetaktování, ovšem důležitý je výsledek a ten by měl představovat výrazné zvýšení výkonu, a to zvláště při zatížení většího počtu jader. 
 
 
Odemknuté procesory K tak mají jedno společné, a sice dvakrát delší časový limit Tau, který určuje, jak dlouho může procesor setrvat v napájecím stavu PL2, než se bude muset zase vrátit k nižší hodnotě. Je logické, že PL2 je odstupňován dle počtu jader a také s ohledem na to, zda jde o odemknutý, či neodemknutý procesor. PL1 pak odpovídá oficiálním hodnotám TDP, které tak mohou být oproti PL2 i cca 3,5x nižší, jak ukazuje Core i9-10900. 



reklama