reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu končí ujednání s NVIDIÍ, bude pro něj tvořit GPU firma AMD?

7.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intelu končí ujednání s NVIDIÍ, bude pro něj tvořit GPU firma AMD?
Už na konci minulého roku se spekulovalo o tom, co bude znamenat konec licenčního ujednání ohledně GPU technologií mezi Intelem a NVIDIÍ. Tu nahradí konkureční AMD, která tak má Intelu poskytnout své vlastní GPU technologie.
O využití radeonových technologií v CPU Intel už tehdy psalo více zdrojů a nyní jde o další informace jednoho z nich, který se dušuje, že co říká, je stoprocentní pravda. Jedná se o redaktora Kyla Bennetta ze serveru HardOCP, dle nějž se na trhu v ne tak vzdálené budoucnosti objeví procesory Intel využívající GPU technologie firmy AMD. Bennett říká, že veškeré následující informace si můžeme zapsat za uši.





Intel si tedy opravdu bude licencovat GPU technologie AMD, ale to zatím od něj nezískalo žádné peníze. Finanční dopad by se tak měl projevit až někdy ke konci tohoto roku a pro AMD jistě půjde o velice potřebný bonus. První produkt, který AMD Intelu pomůže vytvořit, je speciální verze procesoru Kaby Lake, které bude prodáván jako levné CPU nebo až jako střední třída. Půjde o MCM (Multi-Chip Module), čili o dva čipy na stejné procesorové destičce a na trh se má dostat ke konci tohoto roku. Půjde také jen o začátek spolupráce mezi AMD a Intelem.

Tolik k informacím Bennetta. Vypadá to tak, že Intel se možná odhodlá posílit svou nabídku procesorů vybavených silnými integrovanými GPU. Jeho dosud nejlepší iGPU v podobě Iris Pro vybavená pamětí eDRAM jsou vyhrazena pouze drahým procesorům a spíše se s nimi setkáme v mobilním světě. V tom desktopovém je můžeme koupit leda s procesory Broadwell, jako je Intel Core i7-5775C, a to je kousek s cenou nad deset tisíc korun.

Licenční ujednání mezi Intelem a NVIDIÍ skončí v letošním březnu a nejsou žádné indicie mluvící o tom, že by mělo pokračovat. Oficiálně bychom se měli o nové dohodě měli dozvědět přímo z úst zástupců Intelu a AMD, neboť jde o informaci, kterou firmy nemohou svým investorům zatajovat. Nakone uvidíme, co si Intel s AMD vůbec připraví, však je zřejmé, že právě AMD se nebude hrnout do výroby procesoru, který by mohl ohrozit jeho vlastní APU, a to především chystaná Raven Ridge s jádry Zen. Ale právě do tohoto schématu zapadá informace, že výsledné procesory budou přinejlepším patřit do střední třídy.

Zdroj: hardforum
reklama