reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu uniká Rocket Lake-S, patrně stále na 14 nm, ale dostane PCIe 4.0 a Xe

23.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intelu uniká Rocket Lake-S, patrně stále na 14 nm, ale dostane PCIe 4.0 a Xe
Máme tu další úniky o připravovaných procesorech Intel. Tentokrát jde o generaci Rocket Lake-S, která bude patrně stále ještě na 14nm procesu. Jinak ale přinese mnoho novinek, PCIe 4.0 a podporu Thunderbolt 4.
Na serveru Videocardz se objevil únik, který se věnuje nové generaci procesorů Intel Rocket Lake-S. Mělo by jí o tzv. backport 10nm procesorů Tiger Lake s jádry Willow Cover na 14nm proces. Přestože by měl být s největší pravděpodobností být použit starší proces, nová jádra mají přinést vyšší IPC. Procesory mají dostat podporu sběrnice PCI-Express 4.0 a další 4 PCIe x4 linky navíc. Jejich počet se tak navýší z 16 na 20 a přímo na CPU tak může být připojena nejen grafická karta na x16, ale i SSD disk na x4. Mluví se o podpoře Intel Optane a CPU Attached Storage.
 
Intel logo
 
Direct Media Interface má přijít ve verzi 3.0 x8 a hovoří se také o podpoře Intel Xe Graphics, HDMI 2.0b a DisplayPort 1.4a. Procesory mají zvládat HW akceleraci AV1/HEVC ve 12bitové barevné hloubce. Máme tu najít USB 3.2 Gen 2×2 porty (20 Gb/s) a hovoří se i o podpoře Thunderbolt 4 (40 Gb/s). Zajímavostí je, že Intel odstranil podporu bezpečnostní technologie Intel SGX, která nicméně byla paradoxně spíše vstupním bodem pro bezpečnostní problémy. Dále se hovoří o přítomnosti Wi-Fi 802.11ax i 2.5Gbit Ethernetu. Pokud jde o chipset, mělo by jít o Intel řady 500 a počítá se nadále s podporou pamětí DDR4 s dvoukanálovým řadičem. Ty ale budou moci mít vyšší, blíže neurčenou frekvencí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama