reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet of Things: propojená budoucnost

24.10.2014, Jan Vítek, článek
Internet of Things: propojená budoucnost
Termín Internet of Things se v druhé polovině tohoto roku začal ve zpravodajství objevovat velmi často a není divu, když má v příštích letech přinést síťovou revoluci. My se dnes tedy podíváme na to, co Internet věcí představuje a jaká jsou jeho úskalí.

A co spotřebitelé?


Mezi nejpopulárnější spotřebitelská zařízení pro IoT budou patřit jednak ta, která už známe. Jsou to chytré televizory, kamery, domácí multimediální nebo datová centra, tedy zkrátka vše, co už dnes je připojeno na domácí síť. Dále tu máme již dlouho omílaná zařízení, jako jsou dálkově řízené a mezi sebou komunikující žárovky či prostě svítidla, s jejichž pomocí bude ovládání osvětlení pohodlnější, budeme mít různé možnosti, jako třeba reakce na změnu počasí úpravou teploty světla a budeme moci třeba i ušetřit na energii. I když to vzhledem k pořizovací ceně chytré žárovky nebude zrovna hlavním důvodem vytvoření takového systému.





Jako další můžeme zmínit soubor zařízení, jejichž ovládání na dálku nebo schopnost rozhodovat se na základě dostupných informací přijde často velmi vhod. Může jít o systémy pro zavlažování, které mohou reagovat na podnět od uživatele nebo na vývoj počasí. Pak tu jsou další vhodné systémy, určené třeba pro ovládání topení/klimatizace a ohřev vody, sledování činnosti kolektorů, atd.




- ilustrační foto -


Samostatnou kapitolou je automobilismus a doprava a zde můžeme zmínit především Open Automotive Alliance, kterou Google vytvořil s firmami Audi, General Motors, Honda a Hyundai. Díky ní se ještě v tomto roce dostanou na trh automobily vybavené informačním a zábavním systémem založeným na operačním systému Android. Samozřejmostí je datové propojení s telefony či jinými zařízeními s Androidem, navigace či asistence při parkování. S IoT se ale setkáme i nepřímo třeba v městské hromadné dopravě a jejím řízení, jež má přispět k vyšší efektivitě, a tedy úsporám a spokojenosti cestujících.

Zdravotnictví je další velké téma spojované s IoT a zde jde především o mobilitu a komunikaci. Pacienti tak mohou nosit monitorovací zařízení, která budou informace třeba i v reálném čase odesílat do zdravotnického zařízení. Z toho vyplývá, že v případě akutních problémů bude reakce velmi rychlá, což může zachránit život. Zde je hlavní překážkou nedostatečná standardizace protokolů a více než kde jinde se bude muset také zabezpečení a ochrana osobních dat. Však k co nejpodrobnějším informacím o zdravotním stavu pacientů by se jistě velmi rády dostaly především pojišťovny.

Nakonec můžeme zmínit "prosté" předměty denní potřeby, jaké jmenuje třeba tento článek na serveru CBR. Zajímavý je domácí monitorovací systém Sen.se využívající malé senzory, tzv. Cookies. Ty můžeme připevnit k čemukoliv a následně sledovat jejich pohyb, o němž se informace uploadují v reálném čase do mateřského zařízení. V možnostech bude také monitorování teploty nebo ohlašování "podezřelé aktivity". Jde tedy o ideální systém pro přepečlivé rodiče.




- Sen.se -


Pro majitele psů zajímajících se o kondici jejich chlupáče je tu speciální obojek, jenž bude odesílat data do mobilního telefonu. Samotný obojek je vybaven modulem GPS, akcelerometrem a také mobilním datovým připojením, přičemž baterie má vydržet cca 10 dní.




- Kolibree -


A když už budete chtít sledovat svého psa, bude jen fér, když si to vyzkoušíte i na vlastní kůži. Můžete k tomu využít třeba elektrický zubní kartáček od Kolibree, přičemž je zřejmé, že ten bude do našeho mobilního telefonu přes Bluetooth odesílat především data o četnosti a délce čištění zubů. Je dokonce vybaven i polohovým senzorem, takže má být schopen určit i to, zda jsme dosáhli na všechna místa, nebo něco šidíme. A pokud budete mít zájem, můžete se se svými hygienickými úspechy pochlubit i přátelům, ale pak bych osobně doporučil koupit si i nějaké zařízení sledující stav duševního zdraví.

Do stejného soudku patří Baby Onesie, které se ale už nedá tak snadno označit za rozmařilost. Slouží totiž k monitorování teploty, dechu, pozice a aktivity dítěte, takže může jít o zařízení zachraňující životy a zajišťující klidnější spánek rodičů. Podobné produkty sloužící třeba k upozornění při syndromu náhlého úmrtí samozřejmě existují už dnes, ale zde je bonusem propojení s chytrými telefony či tablety a polohové senzory.




- Beddit -


Nakonec můžeme zmínit senzor Beddit, což je takové Baby Onesie pro dospělé a poslouží k monitorování spánku, dýchání, srdečního rytmu, pohybů a chrápání. Zde ale nemusíme senzor nosit přímo na sobě. Je určen k připnutí na postel v oblasti hrudi a on sám bude v noci přes Bluetooth ukládat data do chytrého telefonu, s jehož pomocí získáme přehled o svém spánku a můžeme si nechat poradit k tomu, aby byl kvalitnější. Součástí je i chytrý budík, tedy již známá funkce, která nás probudí v průběhu lehkého spánku, aby naše vstávání bylo příjemnější.
reklama