reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet of Things: propojená budoucnost

24.10.2014, Jan Vítek, článek
Internet of Things: propojená budoucnost
Termín Internet of Things se v druhé polovině tohoto roku začal ve zpravodajství objevovat velmi často a není divu, když má v příštích letech přinést síťovou revoluci. My se dnes tedy podíváme na to, co Internet věcí představuje a jaká jsou jeho úskalí.
Jak je vidět, Internet věcí postupuje kupředu na mnoha frontách a nejde pouze o nějakou novou technologii či typ zařízení. Sítě se musí připravit na rapidně zvýšený objem dat, která budou generovat miliardy propojených zařízení. S tím je spojená nutnost lepšího zabezpečení, a to především u těch zařízení, která budou pracovat s našimi penězi nebo zdravím. Změny čekají průmysl, zdravotnictví, dopravu či spotřební elektroniku. Co se jí týče, musíme počítat zařízení, která už dříve přes síť komunikovala (např. IP kamery), ovšem v oblasti zájmu spotřebitelů budou především různé originální novinky nebo alespoň dosud nevídané funkce.





Toto všechno je nemožné pokrýt a je velmi těžké o nadcházejících změnách a novinkách získat ucelený přehled, ale snad jsme si svět Internetu věcí alespoň trošku přiblížili a odhalili. S nejistotou a očekávanými velkými novinkami, které budou v řadě případů velmi zasahovat do soukromí, jsou spojeny i obavy veřejnosti.

Tyto obavy se většinou týkají sběru různých dat, která se budou odesílat na cloudové servery, takže půjde o další informace soukromého charakteru, které budou firmy moci zkoumat a analyzovat. Velkou otázkou přitom je, jak moc IoT nakonec zasáhne do našich životů, což dnes nikdo nedokáže předpovědět. Nicméně námitky už má třeba organizace American Civil Liberties Union, dle níž nastane postupné snižování schopnosti lidí ovládat své životy, které se budou více exponovány před očima velkých společností a vládních organizací.

V domácnosti se samozřejmě můžeme vyvarovat použití podobných zařízení, však nás nikdo nenutí pořizovat si chytré osvětlení, ledničku nebo některou z nových IoT hraček. Nicméně IoT se bude dle všeho prosazovat v řadě oborů a zasáhne celou moderní společnost, přičemž kritikové udávají, že tato penetrace novými technologiemi bude rapidní a starost o zabezpečení bude odsunována k okraji zájmu, přičemž hrozby se už nebudou týkat pouze virtuálního světa, ale stále více toho opravdového.

Nezbývá tedy než tuto oblast sledovat, informovat se a bdít.
reklama