reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internetové kalendáře: nová úroveň plánování?

20.1.2014, Radan Tuhý, článek
Internetové kalendáře: nová úroveň plánování?
Cloudové služby mají rostoucí charakter. Je to dáno hlavně stále důležitější pozicí mobilních zařízení s přístupem k internetu. Dnes se podíváme na to, jaké výhody má organizace času s využitím internetových kalendářů a jaké služby jsou nyní nejrozšířenější.
Pravděpodobně jednu z nejznámějších a nejrozšířenějších aplikací nabízí společnost Google. Spolu s registrací účtu Google získáme celkem velké množství služeb, mezi kterými je i Kalendář Google.





Jedna z předností je právě ona rozšířenost. To se hodí v případě sdílení kalendáře s ostatními. Také je k dispozici hodně rozšíření a aplikací tohoto typu jak pro prohlížeče, tak i pro samotné webové rozhraní.


Bližší pohled


Služby Google patří obecně mezi nástroje, které jsou velmi dobře optimalizovány pro práci přímo z internetového prohlížeče. Nejlepších výsledků dosáhneme s prohlížečem Google Chrome, ale fungovat budou s většinou ostatních browserů, Internet Explorer nevyjímaje.





Celkově je práce s kalendářem velmi svižná, na nic není třeba čekat, aktualizace dat probíhá prakticky okamžitě. Načtení stránky s kalendářem je také velmi rychlé. Na hlavní stránce se ve výchozím režimu zobrazí celý týden (včetně víkendu), ale můžeme přepínat mezi dalšími možnostmi zobrazení (den, měsíc, apod.), a to včetně agendy (tj. seznam naplánovaných událostí).

V nastavení kalendáře nalezneme spoustu možností, mezi které patří nastavení jazyka, země, časové zóny, formátu data a času, výchozí délky události, nebo třeba možnost zobrazit předpověď počasí.


Sdílení kalendáře


Kalendář můžeme sdílet s dalšími lidmi dle vlastního uvážení. Samotné sdílení přitom nemusí nutně znamenat skutečnost, že budou dotyčné osoby vidět přesně, co máme naplánováno. K dispozici jsou tyto základní režimy sdílení:
  • Zobrazit pouze informace o dostupnosti (skrýt podrobnosti)
  • Zobrazit všechny podrobnosti událostí
  • Provádět změny událostí
  • Provádět změny a spravovat sdílení

Každá osoba, se kterou kalendář sdílíme, může mít nastavenou jinou úroveň práv. Alternativou je možnost kalendář kompletně zveřejnit.





Kromě sdílení je možné si otevřít sdílený kalendář jiného člověka / kolegy, který umožňuje již ve výchozím nastavení překryv (odlišení je barvou kalendáře).


Upozorňování a notifikace


Další důležitou funkcionalitou je systém upozorňování na nové události. Máme možnost dostávat zprávy (emaily nebo SMS), když nás někdo pozve k nějaké nové události, popřípadě provede změny. Emailem lze také nastavit zasílání denní agendy.





Možnost zasílání upozorňování se hodí především v případě, že s kalendářem pracuje větší množství lidí, jelikož orientovat se ve velkém množství naplánovaných událostí je celkem náročné, navíc není moc jak zjistit, že někdo něco změnil.


Mobilní zařízení


Jednou z hlavních výhod internetových služeb je možnost synchronizace dat s mobilními zařízeními, tedy chytrými telefony, tablety apod. Google je mimo jiné tvůrce aktuálně druhého nejrozšířenějšího operačního systému právě pro mobilní zařízení, kterým je Google Android. Tento systém logicky obsahuje nativní podporu většiny služeb Google, mezi které kalendář řadíme.

Dále je zajištěna podpora v současnosti nejrozšířenějšího mobilního operačního systému na světě, kterým je iOS od společnosti Apple. Pro všechna zařízení s iOS jsou k dispozici aplikace, pomocí kterých lze synchronizovat prakticky cokoli, kalendář Google nevyjímaje. Dokonce i mobilní telefony s operačním systémem Windows Phone 8 mají nativně možnost vložit účet Google a synchronizovat nejen emaily, ale i kalendář.


Laboratoř kalendáře Google


Většina služeb Google zahrnuje i vývojovou sekci Labs, kde najdeme něco na způsob rozšíření, jež si lze nainstalovat. Tím se dá do velké míry přizpůsobit chování webového rozhraní k naší spokojenosti.





Google ale na tato rozšíření neposkytuje žádnou záruku a rozšíření mohou být kdykoli odstraněna. Je to ale něco navíc, co může přijít vhod.


Nevýhody


Ani Google není ideální, proto můžeme narazit na několik překážek. Jednou z nich je třeba synchronizace s nějakým emailovým desktopovým klientem. Ačkoli Gmail sám o sobě podporuje POP3 / IMAP, tyto protokoly neumí synchronizovat kalendář. To šlo řešit díky protokolu EAS (Exchange ActiveSync), který ovšem Google od 30. ledna 2013 přestal podporovat. Aby to bylo zajímavější, Google sice vyvinul nástroj pro synchronizaci emailu, kalendáře, úkolů a kontaktů pro Microsoft Outlook, ovšem aplikace je dostupná pouze pro zákazníky, kteří mají placenou službu Google Apps for Business.

Je tedy třeba buď spoléhat na nějakou aplikaci třetí strany, případně využít nějakého klienta, který dokáže s kalendářem Google pracovat (ať už nativně, nebo pomocí dostupného rozšíření). Kvalitních klientů není zrovna nejvíce, ale namátkou můžeme zmínit eM Client (pouze Windows), Mozilla Thunderbird, nebo poměrně povedený Postbox, který je k dispozici i pro Mac OS X, ovšem za cenu 10 USD za licenci (přibližně 190 Kč).

Další možnost je importovat Google Kalendář do služby Outlook.com. Návod nalezneme dokonce přímo na stránkách Microsoftu.


Plusy



+ Rozšířená a prověřená služba
+ Svižné webové rozhraní
+ Synchronizace s mobilními zařízeními
+ Spousta možností a funkcí
+ Sdílení a možnost kolaborace

Minusy



- Špatná synchronizace s desktopem
- Google Apps Sync je placený
- Alternativních kvalitních klientů je málo
reklama