reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Interní oběžník Intelu uvádí, že ten je udivený procesorovým pokrokem firmy AMD

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Interní oběžník Intelu uvádí, že ten je udivený procesorovým pokrokem firmy AMD
Na svět se dostal interní oběžník Intelu nazvaný Circuit News, který se týká obrody společnosti AMD. Intel v tomto dokumentu sám uznává, že jeho konkurent v posledních letech velice vyrostl a označuje jej za silnou konkurenci. 
Oběžník Intelu zveřejnil jistý scv_good_to_go na Redditu v plném znění. Dokument kolující pod označením Circuit News nese celkový titulek AMD competitive profile: Where we go toe-to-toe, why they are resurgent, which chips of ours beat theirs. Všímá si tak celého profilu firmy AMD a toho, jak se mu podařilo opět na trh dostat konkurenceschopné produkty. 
 
 
Intel vidí sílu firmy AMD v jejím zaměření na výkonné produkty pro desktopy a servery, za čímž samozřejmě ale stojí to, že se architektura Zen vydařila a k dispozici byl nejdříve 14nm a nyní už 7nm proces. Ale Intel má pravdu, ostatně samotné AMD už svými slovy i činy říká, že už nechce být jen ten druhý výrobce procesorů, které mají konkurovat především cenou.
 
Dále Intel uznává, že AMD už je velkým konkurentem v oblasti HPC, kde je nejdůležitější počet jader a paměťových kanálů. V obou případech má AMD co nabídnout, zvláště díky novým serverovým Rome a v případě desktopů to je platforma Matisse (3. gen. Ryzen). Na druhou stranu Intel tvrdí, že má stále neotřesenou pozici mezi notebooky a podnikovými PC. 
 
Co se týče nejbližší budoucnosti, Intel předpokládá, že jeho procesory budou s ohledem na jednovláknový výkon nebo při neúplné zátěži stále vést, ale vícevláknový výkon bude doménou konkurence. Sám Intel ústy svého experta Steva Collinse (ředitel skupiny Data-centric Competitive Assessment) udává, že v AMD oblíbené benchmarky Cinebench neodráží reálný výkon sestavy, respektive nejde o reprezentativní benchmarky, jimiž by se lidé měli řídit. To je samozřejmě spojeno právě s tím, že AMD v nich prostě vede. Intel tak chce spolupracovat s tiskem a přesvědčit jej, aby testoval s využitím opravdových aplikací, ne benchmarků. Jaké by si ale konkrétně představoval, to se nedozvíme. K tomu by se jen dalo říci, že Cinebench je pouze odrazem toho, jak procesor dokáže renderovat obraz v aplikaci Cinema 4D, takže že by šlo o nějaký vyloženě syntetický benchmark, který nemá nic společného s reálným světem, to se říci rozhodně nedá. 
 
V případě procesorů Xeon vs. EPYC Intel předpokládá, že jeho CPU budou mít stále výhodu v lepších latencích paměti, a to jak operační, tak cache. A jaká bude strategie Intelu, s níž by měl své konkurenci odolat? Jde o šest hesel: proces, architektura, paměť, rozhraní, bezpečnost a software. Konkrétně pak zmiňuje technologie Optane, WiFi, Thunderbolt či Turbo Boost 2.0.
 
Intel si dále všímá, že AMD se osvobodilo od GlobalFoundries, a to díky tomu, že tato firma ohlásila, že nebude vyvíjet 7nm a pokročilejší procesy. Díky tomu se firmě AMD uvolnily ruce a to tak nemusí od GloFo odebírat čipy vyrobené lepším než 12nm procesem, což je samozřejmé. Pak se i předpokládá, že AMD bude stále nabízet lepší poměr výkonu a ceny a sám Intel se vidí jako "ta lepší" značka nabízející celkově vyspělejší platformy, podporu a zkrátka věci nad rámec výkonu. 
 
Celkově pak tento dokument vyznívá jako reklamní tiskovka plná obecných frází, která říká, že konkurence se sice probudila, ale Intel je stále nejlepší a z těžkých časů vyjde jako dříve ještě silnější. 
 
Nakonec tu máme ještě serverem techPowerUp zveřejněné reakce zaměstnanců Intelu, které si stojí za to projít. 

Zdroj: Reddit


reklama