reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inženýři Intelu uznali, že Zen je rozhodně konkurenceschopný

8.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Inženýři Intelu uznali, že Zen je rozhodně konkurenceschopný
Včera jsme se dozvěděli, že Intel si jako reakci na procesory Ryzen chystá dva nové procesory Kaby Lake a nyní se ukázalo, že samotní inženýři Intelu uznávají, že architektura Zen má něco do sebe a rozhodně je konkurenceschopná.
Dnešek tak přináší další dobrou zprávu pro ty, kteří se těší na procesory AMD Ryzen. Vedle údajně dalších chystaných procesorů Core i7 a Core i5 Kaby Lake můžeme nyní ukázat přímé srovnání architektur AMD a Intel sledující efektivitu využití plochy čipu. Ještě dříve ale menší upřesnění ke zmíněným procesorům. Ty mají být vypuštěny na trh někdy v srpnu, ovšem ne jako součást platformy se socketem LGA 1151. Objevila se totiž informace o čtyřkanálovém přístupu k pamětem, což jednoznačně ukazuje na socket LGA 2011 v3, a tedy i příslušné desky. To by na jednu stranu znamenalo rychlejší paměťovou propustnost, ale na druhou stranu bychom pro takový procesor potřebovali desku s čipsetem X99, a takovou dnes neseženeme pod 5.500 Kč.

Nyní už ale k novinkám ohledně procesorů Ryzen a jejich x86 jader. Ty byly prezentovány firmou AMD na International Solid State Circuits Conference (ISSCC), které se účastnil také Intel, analytici, obchodníci, atd. Z ní vzešlo následující srovnání se 14nm procesory Intel Core:





Z tohoto srovnání je vidět, že samotná procesorová jádra Ryzen zabírají menší prostor než konkurenční procesor, což má být Skylake (a v podstatě i Kaby Lake), přičemž součástí tohoto jádra je 512 kB L2 cache, jejíž zabraná plocha oproti 256 kB u Intelu je větší jen minimálně. Za zmínku stojí také to, že 8 MB L3 cache ve čtyřjádrovém modulu Zen zabere menší prostor než stejný objem cache na Skylake. To vše s využitím výrobního procesu (14nm firmy GlobalFoundries, potažmo Samsung), který ve výsledku tvoří větší prvky, než v případě 14nm procesu Intel. Celkově vzato mají 14nm jádra AMD Zen x86 zabrat o cca 10 procent menší prostor než 14nm jádra Intel Skylake. Dá se říci, že "nouze naučila AMD housti", neboť tato vysoká efektivita ve využití dostupného prostoru pramení z toho, jak firma musela stále dokola využívat 28nm proces, v jehož případě se jí podařilo vytvořit jádra Steamroller a Excavator, jež jsou pozoruhodně efektivnější než starší Piledriver.




procesor Core i7-6700K "Skylake"


K tomu všemu je třeba přičíst mnohem zásadnější úsporu, kterou přinese absence integrovaného GPU v procesorech Ryzen. Jak je vidět z obrázku popisujícího procesor Core i7 generace Skylake, na místo iGPU by se pohodlně vešla další čtyři fyzická CPU jádra i s L3 cache. Pokud bychom tedy mohli říci, že firmu AMD jeden 14nm wafer se srovnatelnou výtěžností přijde na stejné peníze jako Intel, pak by si mohla nechat vyrábět osmijádrové procesory Ryzen levněji, než na kolik přijdou čtyřjádrové Core. A právě z tohoto srovnání pramení veškerá naděje, že procesory Ryzen přinesou jednak vysoký výkon a pak i řádně zahýbou s cenami.

Server EETimes udává, že analytici i inženýři Intelu zúčastnivší se konference ISSCC říkali, že jádra Zen jsou očividně konkurenceschopná, ačkoliv AMD neuvedlo veškeré potřebné informace k tomu, aby se dalo určit, že menší plocha zabraná jádry Ryzen bude znamenat i nižší výrobní náklady.

Zdroj: EETimes
reklama