reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inženýři z MIT desetinásobně zrychlili 3D tisk

30.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Inženýři z MIT desetinásobně zrychlili 3D tisk
Inženýři z MIT se rozhodli zaměřit na rychlost klasického 3D tisku a přišli s prototypem tiskárny, která má tvořit objekty přibližně 10x rychleji než "běžné tiskárny". To nám dá jen rámcovou představu o tom, že jejich tiskárna je opravdu rychlá. 
3D tisk byl považován podobně jako virtuální realita za "další velkou věc", ovšem brzy začalo být jasné, že bude využíván spíše ve firemním sektoru, než aby si běžná hospodyňka mohla brzy takto tvořit pomůcky do domácnosti a podobně. Jednou z překážek je přitom rychlost, respektive spíše pomalost 3D tisku, na což se nyní zaměřili inženýři z MIT, kteří navrhli tiskárnu, která má dle jejich slov tisknout 10x rychleji než "tradiční tiskárny". 
 
 
Tisk i malých objektů pomocí komerčně dostupných 3D tiskáren trvá i hodiny, takže tato skutečnost je jednou z překážek jejich rozmachu, i když zdaleka ne jediná a největší. S tím je ovšem spojen i fakt, že 3D tisk často probíhá formou pokusů a omylů, takže jeho vyšší rychlost by byla jistě velice vítané vylepšení. Následující video přitom ukazuje, že tiskárna z MIT je při své práci opravdu velice svižná. 
 
 
Tato tiskárna patří mezi klasické FDM modely (Fused Deposition Modeling), takže využívá trysku tavící plastovou strunu, kterou pak nanáší ve vrstvách. V MIT tak vymysleli způsob, jak pomocí svého systému FastFFF (Fast Fused Filament Fabrication) docílit mnohem rychlejšího nanášení vrstev. 
 
Jde tak především o přepracovanou tiskovou hlavu se šroubovým mechanismem, jenž do trysky vysokou rychlostí tlačí roztavený plast. Klasické tiskárny přitom využívají kolečka, která posunují ještě tuhou strunu do tiskové hlavy, takže šroub je v tomto ohledu efektivnější. Stejně je tak pochopitelně zapotřebí i výkonnější tavení materiálu, které musí zvládnout jeho rapidnější přísun a posledním dílem skládačky je nový systém pro posuv tiskové hlavy, který jí musí pohybovat rychle a přesně v souladu s vytlačováním materiálu z trysky. K tomu je využit portálový systém s lineárními motory. 
 
Systém FastFFF ve výsledku dokáže zpracovat za hodinu celkem 127 krychlových centimetrů materiálu a nyní se na MIT hledá způsob, jak jej prosadit na trhu. K tomu by se ale musel najít nějaký partner, který by si tuto technologii licencoval, takže nečekejme, že by se měl brzy na trhu objevit nějaký hotový produkt. 
 


reklama