reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak funguje GPS?

21.6.2006, Bergmann , článek
Jak funguje GPS?
Během poslední doby došlo k téměř masovému rozšíření satelitních navigátorů a přístrojů umožňujících přesné určení polohy. Navigací se už nepyšní pouze několik majitelů nejluxusnějších zahraničních aut. Dnes si objasníme technologii GPS a vše, co s ní souvisí.
Milovníci pohybu ve volné přírodě jsou schopni díky GPS ve dne i v noci dosáhnout vytčeného cíle a vrátit se na dané místo aniž by bloudili nebo se vystavovali zbytečnému nebezpečí.

V současné době je v prodeji celá řada aplikací, které umožňují nejen poznat svou aktuální polohu, s jejich pomocí je možné podrobně naplánovat trasu cesty včetně začlenění různých zájmových bodů. Stále se také zvyšuje počet uživatelů, kteří využívají GPS při hraní her, speciálně založených na satelitní navigaci. Pojmy jako je Geocaching, Degree Confluence Points nebo GPS-Drawing nejsou ani u nás neznámými výrazy.

Záchranný systém - Satelitní navigace se rychle stává standardem i v jednotkách záchranného systému. Možnost rychlého určení místa nehody, požáru nebo ztroskotání lodi nebo letadla a následná schopnost být na toto místo rychle naveden se stává novou cestou pro zlepšení a zefektivnění práce výše uvedených složek.

¨



Zemědělství - Satelitní navigace pomáhá zemědělcům k vyšší produktivitě práce a ke zlepšování metod obdělávání půdy. Slouží k řízení speciálních postupů, zejména při aplikací chemických a průmyslových hnojiv. Navigace také poskytuje lokální data o pozemcích a je možné z ní vyčíst například zamoření polí plevelem nebo onemocnění pěstovaných kultur.



Zeměměřičství, mapování - Satelitní navigace je využívána jak k zodpovězení jednoduchých otázek týkajících se plánování, tak k přesnému stanovování linií nebo komplexních záležitostí při výstavbě infrastruktury v urbanistických centrech.
Za pomoci této revoluční technologie jsou dva lidé během několika hodin schopni získat velké množství kontrolních bodů, důležitých pro přesné zakládání staveb. Zakládání a mapování systému pozemních cest i železničních tratí může být také prováděno na základě této mobilní platformy a významně ušetřit čas i peníze.


Železniční doprava - Velké množství železničních soustav probíhá na jednokolejných tratích. Precizní znalost polohy vlaků pomáhá předcházet nehodám, zachovává plynulost dopravy a minimalizuje nákladná zpoždění, způsobená kontrolami týkajícími se možnosti vjezdu na trať. Satelitní navigace také monitoruje pohyb vlaků a zajišťuje bezpečnost provozu. Současné technologie již umožňují i plně automatizovaný železniční provoz.





Životní prostředí – Za pomoci satelitní navigace je možné vyhodnocovat přesné informace o přírodních jevech, které probíhají na velkých plochách





Je možné předpovídat rychlost postupu lesních požárů, vzdušných vírů a jiných nebezpečných jevů a chránit tak životy i majetek na dotčených územích.

Vývoj systému GPS se dá jen obtížně odhadovat. Plány sahají přibližně do roku 2030, kdy by měly dosluhovat družice zatím posledního vyvíjeného bloku III. Tyto družice se na obloze začnou objevovat někdy v roce 2020.


Použité zdroje, odkazy


http://pnt.gov/
http://aldebaran.cz/
http://www.boeing.com
http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/smc-fs/gps_fs.htm
http://www.nasa.gov/externalflash/nasa_gen/index.html
http://www.kowoma.de
http://www.gmat.unsw.edu.au/snap/gps/about_gps.htm
http://www.astro.oma.be/
http://www.gps.oma.be/common/main_links_ok_css.htm

Foto internet a archiv autora
reklama