Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC

27.12.2006, Petr Papež, článek
Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC
V dnešním článku se zaměříme na správné nastavení svého přenosného nebo stolního počítače. Podíváme se na nastavení napětí a výkonu procesoru a dalších komponent, změnu otáček ventilátorů a mnohem více. Aneb kdo by si nechtěl zahrát na notebooku o 20 minut déle a s procesorem, který má o 20°C méně?
Kapitoly článku:
  1. Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/PC
  2. GPU, RAM, HDD
  3. Hluk
  4. Nastavení Windows XP a další software
  5. Testy a závěr
Všechny návody, postřehy i software byl odzkoušen na notebooku Asus M6VA:

Komponenta
Specifikace
NotebookAsus M6VA, M6800VA
ProcesorPentium M 750 1.86GHz, 533MHz FSB, 2MB cache
Paměť RAM2x512MB DDR2, moduly Kingston a Infineon, 4-4-4-12, 533MHz
Čipseti915PM
Grafická kartaX700 128MB + 128MB HyperMemory
Systémový pevný diskHitachi 80GB (UltraATA 100, 5400ot., 8MB cache)
Operační systémMicrosoft Windows XP SP2

Procesor



Na úpravu nastavení CPU lze použít několik utilit, nejpoužívanější univerzální utility jsou dvě: Notebook Hardware Control (NHC) a RightMark CPU Clock Utility (RMClock).


NHC - Notebook Hardware Control (www.pbus-167.com)
– pěkný program s menšími možnostmi nastavení než má RMClock, bohužel vyžaduje .NET framework tzn. zbytečně spotřebuje systémové prostředky, proto radši doporučuji RMClock. Mohli jste se s ním také seznámit v našem nedávném článku, který o něm pojednával.

RightMark CPU Clock Utility (RMClock, cpu.rightmark.org)
– jednoduchý program s velkým množstvím nastavení a malými nároky na běh (přibližně 5MB RAM). V RMClocku je mnoho nastavení, které nám pomůžou snížit spotřebu a zvýšit výkon:

Profiles (Profily) – tady lze měnit jednotlivé profily pro běh CPU (bez nastavení, šetření energií, maximální výkon a výkon na požádání), napětí CPU, frekvence CPU a Throttling. První, co na Vás vykoukne, je tabulka s nastavením profilu pro běh s adaptérem (AC Power) a běh z baterky. Osobně používám pouze „Performance on Demand“ (v překladu Výkon na požádání). Tento profil mění násobič procesoru podle vytížení př.: u Pentia M 750 lze měnit násobič 6x do 14x tzn. frekvenci Intel CPU s QFSB (Celeron, Celeron M, Pentium4, Pentium M, Core Duo, Core 2 Duo) získáte: násobič x (efektivní frekvence FSB v MHz / 4) => na nejnižší násobič = 6 x (533 / 4) = 800MHz. Pokud bude potřeba výkon, potom RMClock nastaví automaticky vyšší násobič (např.: 14 x (533 / 4) => 1866MHz).


Dále v této záložce narazíte na „Master Performance States Table“, kde lze měnit napětí CPU pro každý násobič zvlášť. Od výrobce by měly být hodnoty nastaveny na maximum. Nastavení těchto hodnot už musíte provést sami. Po každé nastavené položce notebook otestujte libovolným benchmarkem, zaměřeným na výkon procesoru (např. Prime95, v „Options“ zvolte „torture test“ a spusťte libovolný z nabízených testů). Pokud Prime95 nenahlásí chybu ve výpočtu nebo se notebook žádným jiným způsobem nezasekne, pokračujte ve snižování napětí. Najděte poslední stabilní položku a nastavte napětí o jeden krok výše. Z vlastní zkušenosti Prime95 proběhl bez problémů na nejnižší napětí přes 24 hodin a po několikahodinovém hraní hry Warcraft III jsem nezaznamenal žádné problémy. Asi za měsíc jsem hrál Age of Empires III a až po třech hodinách hraní se objevily malinko rozhozené textury (skoro nepostřehnutelné), nyní už notebook šlape i na nižší napětí bez problémů.

Pokud máte notebook postavený na platformě Intel Centrino Sonoma (čipet i915, DDR2 paměti) a nevíte, na jaké hodnoty napětí se lze dostat, existuje jednoduchý vzorec (autorem je vanadium z forum.hardware.fr): Napětí procesoru (Vcore) = (0,4 / 1100) x frekvence + 0,4. Druhým vzorcem si spočítáte přibližnou spotřebu Vašeho procesoru: Příkon (W) = frekvence procesoru (MHz) x Vcore^2 (Volty)/100.

Doporučuji úplně vypnout „Use throttling (ODCM)“. Toto nastavení je u každého ze 4 zmiňovaných profilů zvlášť. Throttling je funkce CPU od Intelu, která posílá do procesoru v případě přehřátí či nedostatečného množství energie v baterii prázdné cykly a tím by ho měla ochladit a snížit tím spotřebu. Posíláním prázdných cyklů lze donutit procesor pracovat i při nízkých frekvencích, jako jsou 200-300MHz. Procesor by tedy měl mít velmi nízkou spotřebu a také nízký výkon, který by ovšem měl dostačovat pro kancelářské aplikace. Po testování jsem zjistil, že spotřeba je s nastavením i bez nastavené funkce Throttling stejná a pouze se zbytečně snižuje výkon. Nezapomeňte tuto funkci vypnout i u běhu na baterii.


Grafy v RMClocku – červený = frekvence CPU, fialový = prázdné cykly (Throttling),
zelený = kolik procent z celkového vytížení procesoru zabírají systémové procesy,
modrý = celkové vytížení procesoru, žlutý = násobič, bílý = napětí procesoru (VID)

Tímto nastavením jste získali o hodně nižší teploty, vyšší výkon a větší výdrž na baterky.

Přetaktování – lze provést klasicky pomocí ClockGenu, bohužel ClockGen nemá v databázi některé PLL čipy, které se používají v noteboocích (zejména postavených na čipsetu i915xx). Jestliže je to Váš případ, mrkněte sem a máte-li platformu Sonoma (s pamětmi DDR2), hledejte Intel915PM - ICH6M (nelekejte se toho názvu Acer, funguje to na většině notebooků s tímto čipsetem). Dalším alternativní software s databází PLL čipů je SysTool.