reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaká byla dostupnost nereferenčních Radeonů RX 6000?

27.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Jaká byla dostupnost nereferenčních Radeonů RX 6000?
AMD včera umožnilo vyslat do prodeje i nereferenční verze Radeonů, jejichž recenze se objevily už ve středu a byla tady jistá naděje, že právě do těchto karet putovalo podstatně více nových čipů. Nyní se ale ukazuje, že neputovalo.
AMD si tak s NVIDIÍ skutečně nemají co vyčítat a pokud jsme dříve mluvili ve spojení s RTX 3080 a jinými o paper launchi, nové Radeony RX 6800 (XT) si toto označení zaslouží také. 
 
 
AMD přitom nechalo tyto karty vyslat na trh akorát na Den díkůvzdání, což znamená, že dnes je Black Friday, a to ten pravý, ne celoměsíční či celoroční. Někdo tak mohl bláhově doufat, že si svůj nový Radeon pořídí dokonce i se slevou, ovšem bylo zřejmé, že tak to opravdu nedopadne. 
 
 
Své vyjádření vypustila do světa také společnost MSI, která mluví o podcenění bezprecedentního zájmu o koupi grafických karet nové generace. Prostě a jednoduše, když může takovým způsobem vysvětlovat i NVIDIA nedostatek nových GeForce, proč by to nemohlo být využito i v případě Radeonů? 
 
Samotní prodejci pak mluví prostě o zoufale nedostatečných skladovým zásobách. Někteří přitom na sklady nedostali vůbec nic a i ti velcí, jako OcUK ve Velké Británii, se rozhodli pouze k osobnímu prodeji či alespoň odběru. Pro OcUK to znamenalo prodej bez online či dokonce i telefonních objednávek, což velice dobře ukazuje na to, jak málo karet dorazilo. Dozvídáme se i konkrétnější údaje o tom, že obchod OcUK si objednal na 50 tisíc karet, ale namísto nich očekává, že do Vánoc dorazí jen několik set kusů. 
 
Ve světle toho se ani moc nemusíme pídit po tom, jaká je situace u nás, neboť je už předem jasné, co zjistíme. Některé nereferenční modely tak najdeme v nabídce obchodů, ale jak se dalo čekat, obvykle bez uvedených cen a bližších informacích o dostupnosti. My si jen ještě uděláme malou poznámku o tom, že Franku Azorovi z AMD se nedá věřit.


reklama