reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.11.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD včera umožnilo vyslat do prodeje i nereferenční verze Radeonů, jejichž recenze se objevily už ve středu a byla tady jistá naděje, že právě do těchto karet putovalo podstatně více nových čipů. Nyní se ale ukazuje, že neputovalo.
FabledWarrior (177) | 28.11.20206:33
Nezlobte se na mě, ale vy jste fakt strašní uplakánci....

Zlé AMD, co chce jen napakovat a kašle na funboye... Bože to jsou strašné kecy... Procesory po několika letech zdražily o 50 dolarů a naproti tomu ti dají výkon jako nikdo... to si opravdu strašně dovolili. U Radeonů zatlačili na konkurenci takovým způsobem, že se high end neprodává za 1200 dolarů, ale za 650­-700 dolarů ­(Tedy měl by podle papírů­), no strašná sviňárna žeo, měli to prodávat za 500 dolarů max a dotovat ty karty, aby tady čecháčci byli spokojení asi.

To že AMD pernamentně vyvíjí nové technologie, která nechává open source, z čehož těží především všichni lidé, kteří neskočí v sevření nVidie, která si za vše nechá zaplatit a vše označení za proprietární, to už nikoho nezajímá že? To že máme milion Free Sync monitorů, které se dají koupit za pár kaček a nemusí se tedy platit za předražené G­-Sync monitory, to už nikoho nezajímá. To že AMD přišlo na způsob, jak zadarmo zrychlit grafiky pomocí SAM a rozhodlo se pomoct s vývojem i Intelu a nVidii, aby z toho zase mohli těžit všichni hráči, to opět nikoho nezajímá. To že udělají takovou platformu, na které můžeš rozjet fungl nový procesor na základní desce 2 generace staré, to taky nikoho nezajímá že? Lidi už se proberte... Ano, je to firma a proto musí generovat zisky, zadara to niko dělat nebude. Nicméně pořád je AMD mnohem přívětivější firma než jsou zbylé dvě.

To že týden po vydání nových grafik si ještě žádnou nemůžeme koupit je holt nemilé, nicméně démonizovat kvůli tomu AMD je fakt úplně mimo. Díky tomu, že nVidia nedodá na trh nic, tak se všichni vrhnou po Radeonech.. těm lidem je pak jedno jaká je na tom značka, prostě chtějí výkonné grafiky. AMD nemůže hned nasytit celý trh, když nVidia nedodává nic. I kdyby byla výtěžnost čipů u TSMC 100%, tak to prostě nejde. Vemte si kolik grafik dodává běžně nVidia a kolik AMD... AMD nemá kapacity na to, aby vykompenzovala úplný výpadek nVidia. Tohle je třeba si uvědomit, než začnete AMD hatovat. Dá se říci, že za nedostatek Radeonů může i nVidia.
Odpovědět6  1
Bison (803) | 27.11.202012:41
AMD jednoznačne uprednostnilo herné konzoly , pc trh má AMD tak malý, že nemalo zmysel sa mu viac venovať. Z toho vyplýva , že samotná AMD nepredpokladá potrebu navýšiť výrobu svojich GK a nebude reagovať na dopyt zvýšením výroby. Dostupnosť sa zlepší až po poklese dopytu po PS5 , XBOX. Nakoniec vianoce sú tu hlavne pre deti...
Odpovědět2  4
15degren (143) | 27.11.20209:45
To jen dokazuje můj starší názor, kde jsem tvrdil, že míra arogance a lhaní je přímo úměrná úspěšnosti firmy a že pokud by se někdy AMD dostalo na úroveň nvidie, chovalo by se naprosto stejně... Nu je to tu :­-D
Tenkrát jsem za to od místních AMD fanboys dostal vymínuskováno do bezvědomí :­-D
Odpovědět8  10
tombominos (1236) | 27.11.202010:45
Tak AMD se zatim docela drzelo. Tohle je takova prvni ­"vlastovka­". Tohle si F. Azor do resume sveho CV asi nevezme..
Odpovědět6  4
Simik (356) | 27.11.202010:53
Dovolil bych si nesouhlasit, protože si myslím, že skutečně úspěšná* firma lhát nemusí.

AMD v uvedení na trh úspěšné nebylo a proto ­"lže­". Kdyby se jim vše povedlo, nemají důvod lhát.

*Samozřejmě záleží na definici úspěchu
Odpovědět2  7
15degren (143) | 27.11.202012:43
Jistě se o úspěchu dá mluvit.
Dostalo se naprosto nepochybně technologicky před Intel. Jeho Procesory jsou při stejné spotřebě mnohem výkonnější.
Zároveň už ale nejsou AMD procesory výhodné.

Pokud bych dnes šel po CPU ­"málo peněz, hodně muziky­" vyhraje zcela suveréna intel.
Pokud půjdu podle czc a budu chtít 8 core tak na straně AMD mám nejlevnější nabídku 3700X za 8690.
Pokud budu chtít něco na hry co v IPC překoná intel musí sáhnout po 5800X za 12699 Kč

U intelu začínáme i7 9700f za 6499 Kč. Nicméně ten není na hry moc dobrý protože má poměrně nízký základní takt, na druhou stranu je to 8 core a pokud jdu v této cenové hladině po grafice to jest něco jako GTX 1660 nebo RX5600XT zjistíme že takový CPU by nás pravděpodobně vůbec nelimitoval a máme tedy velmi solidní herní PC.

Nehledě na to že můj osobní favorit ­(a zároveň CPU které bych si dnes určitě koupil kdybych musel kupovat­) je i7 9700KF za 7 699 Kč
Za tyti peníze dostanu rozhodně výkonnější CPU na hry než je 3700x a díky tomu že má odemčený násobič, můžu ho přepnout do vyššího základního taktu a dostanu výkon který bude +­/­- jako 5800x za 12699 Kč.

Neberte mě jako Intel fun guys. Měl jsem CPu obou stran Athlon 2600 do patice A, pak AMD Athlon 3500 do patice AM2 do té samé desky jsem pak dal ještě Athlon 5000X2 ­(BE­) poté Athlon II X4 až pak jsem přešel na intel core i5 2500k a nyní má i7 5820k, ale z mého pohledu je prostě nabídka AMD nyní velký předražený luxus a při volbě cena­/výkon bych určitě volil i7 9700 KF.

Stejně se AMD začalo chovat v GPU oblasti. Firma tu technologie má, říká si o cenu o kterou může, ale podle mě neprobíhá cenový souboj ­(proč taky je vše vyprodané­) a firma se chová jako jakákoli jiná, která má páky. Rozhodně už není user friendly za který se pokládala v době temna ­(buldozer a pod­).
Odpovědět3  2
Vladimír Pilný (66) | 1.12.202013:02
Promiňte, ale srovnávat čerstvě uvedené high­-endové procesory s o generaci staršími mid­-endovými procesory konkurence a ještě třeba přetaktovanými, je přece zavádějící a nevypovídá nic o ­(ne­/výhodnosti­). To byste mohl rovnou srovnávat proti bazarovým cenám a neměl by šanci nikdo. :­-­)

Ano, kdo chce mid­-endové řešení na hry teď hned, a nezajímají ho provozní vlastnosti ani výkon v ničem jiném, pro toho může být nejvýhodnější třeba to 9700KF. Troufám si ale tvrdit, že pro všechny ostatní případy se dá najít v nabídce AMD srovnatelnou nebo lepší variantu než má konkurence. A to i včetně kategorie ­"za málo peněz hodně muziky­" ­(APU 4xxx­).

Ale dle situace na trhu asi každý rozumný člověk nákup PC teď odloží, zejména u herních strojů, protože všechny zajímavé grafiky a nové CPU nejsou k mání. Navíc za pár měsců, až se dodávky stabilizují, budou k mání i vyváženější nové midendové CPU a grafiky.

Máte ale samozřejmě pravdu, že nízké ceny umí zajistit jediná věc ­- fungující konkurence.
Odpovědět0  0
honza1616 (3622) | 27.11.202011:11
Přesně tak, stoupne jim sláva do hlavy.... Lépe bych to nenapsal.
Něco podobného můžeme pozorovat ve vztahu cen k procesorům, jak je Intel dráhy se říkalo,
No a hele co dělá AMD, taky zdraží když je teď jednička
U silnějších CPU se ono zdražení dá ještě tolerovat, ale u těch 6 jader už je na pováženou jestli zůstat u Ryz.3000, tam je už 50$ přirážka hodně, nedávno tady o tom byl článek
Dá se předpokládat že další generace opět zdraží, zvlášť když to bude 5nm ,nová patice a ddr5, to si už 12 jádro nekoupíš ani za 15000 ale spíš za 16000

Ale AMD fanboys ti to vysvětlí a svedou to třeba na inflaci měny
Odpovědět5  5
15degren (143) | 27.11.202012:48
O inflaci se dá mluvit v případě že by ceny rostli v czk a ne v dolarech. Dolar na inflaci zdaleka tak netrpí jako česká měna, takže samozřejmě jsou ty výmluvy liché.
AMD prostě hodilo AMD funboys přes palubu v momentě kdy se začali zvedat ze dna. Funboys to ted těžce nesou.
Odpovědět0  6
lipo (113) | 27.11.202014:32
A co jste cekali? Ze budou prodavat 2x tak vykonne cpu za polovinu ceny? Sotva se vyhrabali ze srabu, bydlej v podnajmu, rozprodali co se dalo... Ted se potrebujou trochu napakovat
Odpovědět8  1
15degren (143) | 28.11.20200:17
Nevím co jste čekal ale já očekával ten to scénář, který jsem předvídal a byl jsem za to kamenován že to určitě není pravda.
No a ted FunBoy píše co jsem čekal? Trošku sraní do vlastního hnízda ne ?
I kdyby marže nechali v rámci třídy, tak prodají vše a vydělají.

Ano pakují se.
Ano budou se pakovat i kdyby už měly tolik peněz že se nevejdou na planetu. Je to přirozený vývoj firmy v kapitalistickém světe.

Já se tu pouze vysmívám AMD fun boys co tvrdily v minulosti že AMD super firma pro lidi co se je nesnaží odrbat.
Já jsem vždy tvrdil že AMD se od nvidie odlišuje pouze rozdílnou hodnotou akcií a příjmem společnosti. Uvažování je naprosto stejné­- tj. korporátní a tudíž kupovat kartu podle osobní preference byla a je blbost.

Vždy je třeba zvolit nejlepší poměr cena­/výkon­/provozní požadované nároky u produktu pokud to výrobce nabízí.
Kdyby se tak řídila většina lidí tak si AMD koupilo v minulých 4 letech ještě mnohem méně lidí.

Jediný konkurence schopný produkt, byl R570 a ten pokrýval poměrně malou část trhu.
Odpovědět1  0
Neverminde (358) | 29.11.20201:06
Me treba ted trapi vic tezari co lidem kradou prilezitost si poridit GK. Prachy jsou mi jedno u procesoru, ale jak vylezou z nory ty priblbli tezari a skupuji co jde to me sejri....AMD proste zvedlo cenu za lepsi proces vyroby. Vyrabi si to v TSMC ne ve vlastni tovarne to se taky musi zaplatit jak jednoducha odpoved.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.