reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonci a Indové společně vyšlou soukromý rover na Měsíc

30.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Japonci a Indové společně vyšlou soukromý rover na Měsíc
Tým Hakuto vyvíjí rover, se kterým již vyhrál soutěž Google Lunar X Prize, ovšem jejich původní partner, díky němuž se mělo vozítko dostat na Měsíc, ze soutěže vypadl. Našel se ale jiný účastník, a to TeamIndus.
Japonci tak poskytnou samotný rover a TeamIndus zase zařídí jeho měkké přistání na povrchu měsíce, kde má rover v rámci Google Lunar X Prize ujet alespoň půl kilometru a také vyslat zpět video a jiná data. Dohoda mezi Hakuto a TeamIndus už byla podepsána před Vánocemi.





V rámci soutěže Google Lunar X Prize jde o přistání soukromě vyvinuté vesmírné lodi na Měsíci, kde pak rover musí splnit zadané úkoly, přičemž dohoda mezi Japonci a Indy přichází téměř na poslední chvíli. Týmy totiž mají čas pouze do konce roku na to, aby si sehnaly prostředky pro výpravu k Měsíci a nechaly si je potvrdit pořadatelem soutěže. Pak mají celý příští rok na to, aby misi uskutečnily.

TeamIndus už 1. prosince oznámil, že podepsal smlouvu s Indian Space Research Organisation ohledně využití rakety Polar Satellite Launch Vehicle, která má startovat na sklonku příštího roku. Čili TeamIndus zařídí samotný let a přistávací platformu a z ní pak vyjede japonský rover. Zástupci X Prize Foundation to vítají, neboť podnítit spolupráci v soukromém sektoru byl jeden z jejich cílů.

Hakuto předtím plánovali, že své vozítko dostanou na Měsíc díky týmu Astrobotic, což bylo stvrzeno dohodou z února 2015. Ovšem Astrobotic sami oznámili, že svou účast v soutěži ruší a budou se raději zabývat vývojem přistávacího modulu pro jistou komerční misi chystanou na rok 2019. Dle CEO Astrobotic Johna Thorntona za tím nejsou finanční důvody, ale prostě to, že vypuštění do konce roku 2017 by bylo pro ně příliš uspěchané a ohrozilo by rozvoj celé firmy. Ta přeci jen nevznikla výhradně za účelem zúčastnit se nějaké soutěže a jde především o komerční podnik. Rovněž Hakuto nevidí svůj smysl práce jen v soutěži. Mají dlouhodobý cíl, a sice vytvořit celou přepravní službu, která by byla schopna vozit těžené suroviny z Měsíce na Zemi. Na tom chtějí spolupracovat s japonskou vesmírnou agenturou JAXA.

Google Lunar X Prize také čítá řadu dalších týmů, které zůstávají v soutěži. Jsou to třeba SpaceIL nebo Moon Express, které mají zařízený let již z roku 2015 a pak je to také Synergy Moon nebo PT Scientists. Nejistý je osud chilského týmu Angelicvm, který plánoval stejně jako Hakuto využít přistávací modul od Astrobotic.

Zdroj: Space.com
reklama