reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonci zkusili vynést na orbitu náklad miniraketou

17.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Japonci zkusili vynést na orbitu náklad miniraketou
Raketa SS-520 má parametry spíše řízené střely krátkého doletu, ovšem jde o veskrze mírové zařízení, které japonská JAXA vyzkoušela k dopravě malého nákladu na oběžnou dráhu Země. Bohužel neuspěla.
Raketa SS-520 byla vyzkoušena v neděli, kdy měla za úkol vynést na oběžnou dráhu malý tříkilogramový satelit (tzv. cubesat). Pokud by se to podařilo, byla by SS-520 nejmenší raketa, která kdy dokázala nějaký náklad na orbitu umístit. Startovala z Uchinoura Space Center umístěném na nejjižnějším hlavním ostrově Japonska, Kjúšú. SS-520 je přitom vícestupňová raketa a zatímco první stupeň s hlavním motorem pracoval v pořádku, telemetrie ukázala problém ještě před jeho oddělením a zažehnutím druhého stupně.





Telemetrie měla ukazovat "nekonzistentní data", což mělo dle zprávy zabránit zažehnutí druhého stupně, takže SS-520 nakonec spadla do Pacifiku jihovýchodně od startovací plochy.





Raketa SS-520 je přitom pouze 9,65 metrů vysoká, v průměru má 52 centimetrů a váží celkově 2,6 tuny. Nyní nesla jen 3 kilogramy nákladu, ovšem Japonci stále doufají, že v jejích možnostech bude vynést až 140 kilogramů do výše 800 km nad zemský povrch. V této výšce se pohybují především satelity na slunečně-synchronní oběžné dráze.

V tomto případě to tak byl neúspěch, ale společnost vyrábějící tuto raketu doufá, že jednou se jí podaří splnit stanovený cíl, jímž je na 100 komerčních letů ročně. Ostatně jim v tom aktivně pomáhá samotná JAXA a za zmínku stojí také to, že tyto nízkonákladové rakety se spoléhají na avioniku a elektroniku vycházející z toho, co se využívá ve spotřební elektronice včetně mobilních telefonů. Jeden let rakety SS-520 tak přijde na méně než pět milionů dolarů. To se nezdá jako malá částka, ale pro porovnání, start rakety SpaceX Falcon 9 přijde na 62 milionů a to ještě není nic proti Space Launch System americké NASA, která doufá, že se jí podaří dostat na 1,5 miliardy za rok. To má přitom zahrnovat nejdříve jen jeden start SLS ročně a až koncem dvacátých let se chce NASA dostat na dva starty.

Nicméně vedle rakety SS-520 samozřejmě nelze přímo stavět snahy americké NASA a spíše můžeme zmínit společnosti jako Vector Space Systems, která také vyvíjí malá zařízení pro dopravu satelitů. Pokud známo, žádná z těchto firem zatím nebyla ve svém snažení úspěšná, ale to se může v tomto roce změnit. Zájem o levné vynášení lehkých satelitů roste, a tak to vypadá, že nízká orbita bude brzy ještě přecpanější, než dnes. Není divu, že sama NASA chce tuto oblast přenechat soukromníkům a přesune se výš.

Zdroj: Ars Technica
reklama