reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko chce autonomně řízené lodě do roku 2025

10.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Japonsko chce autonomně řízené lodě do roku 2025
Míra robotizace a zavádění umělé inteligence stoupá napříč odvětvími. Japonsko se např. snaží vyrobit autonomně řízené nákladní lodě, které by měly snížit riziko incidentů i šetřit palivo. Stát by se tak mělo do roku 2025.
Japonsko by chtělo zvýšit svůj podíl na zaoceánské přepravě z nynějších 20 % na zhruba 30 %. Dopomoci by mu k tomu měly autonomně řízené nákladní lodě. Do projektu se pustiili dopravci Mitsui O.S.K. Lines (MOL) a Nippon Yusen, kteří se také budou dělit o náklady na vývoj. Ty se odhadují na desítky miliard jenů (jednotky miliard Kč) a spolupracují např. se společnostmi vyrábějící lodě jako je Japan Marine United. Samonavigační systémy by v budoucnu mělo mít zhruba 250 lodí. Počítá se, že první takové lodě by měly brázdit vody světových moří do roku 2025.
 
Mitsui nákladní loď
 
 
Lodě by přes internetové připojení měly sbírat data o námořním provozu, počasí a dalších detailech, což by jim mělo pomoci hledat nejlepší a nejbezpečnější trasy. Výsledkem by mělo být méně nehod (hovoří se o polovině z dnešních 2000) a ušetření paliva. Mimo jiné se mluví také i o systémech předpovídajících poruchy. Japonci ale nejsou jediní, kdo něco takového chystá. Už v minulém roce Rolls Royce prohlásil, že chystá lodě bez posádky, přičemž kolem roku 2020 by mělo jít o dálkově ovládané lodě.
 
Zdroj: nikkei.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama