reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko vyšle k Marsu a jeho měsícům 8K kameru

14.9.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonsko vyšle k Marsu a jeho měsícům 8K kameru
Mars se může v následujících letech těšit v rámci průzkumu vesmíru na návštěvu mnoha sond a kosmických lodí. Japonsko má v plánu díky misi k Marsu nabídnout snímky rudé planety a jeho měsíců ve vysokém rozlišení 8K.
Japonská kosmická agentura JAXA společně s japonskou vysílací společností NHK pracují na vývoji dvou kamer Super Hi-Vision Camera s rozlišením 4K a 8K, které umožní snímat Mars a také jeho měsíce Phobos a Deimos při plánované misi MMX (celým názvem Martian Moons eXploration).  V rámci tohoto projektu budou pravidelně pořizovány snímky rudé planety a data se budou částečně posílat na Zemi. Originály pak budou uloženy v návratové kapsli, která po vykonání mise zamíří zpět na naši planetu. 
 
 
Kosmická loď mise MMX by měla svou cestu k Marsu startovat v roce 2024 z Japonska a k rudé planetě se v tomto případě dostane v průběhu roku 2025. Poté ještě bude dlouhou dobu trvat, než se návratová kapsle objeví zpět na Zemi. Výsledek by ale měl za to čekání stát, protože bude možné vidět Mars a jeho měsíce ve velmi vysokém rozlišení. 
 
Kromě pořízení detailních fotografií v rámci mise MMX proběhne i přistání na měsíci Phobos a dojde ke sběru vzorků materiálu z jeho povrchu, které by měly být dopraveny zpět na Zemi. Vědci se tak díky této misi dozví mnoho informací o minulosti i přítomnosti rudé planety, data by mohla pomoci poodhalit roušku tajemství vývoje celého systému. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama