reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko zpřísňuje pravidla létání s drony po incidentu s radioaktivním dronem

17.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Japonsko zpřísňuje pravidla létání s drony po incidentu s radioaktivním dronem
Před necelým měsícem se na střeše kancelářské budovy japonského premiéra objevil dron s radioaktivním nákladem. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat a zákony pro létání s drony jsou nyní o něco přísnější.
22. dubna 2015 přistál na střeše kancelářské budovy japonského premiéra Shinza Abeho dron, který vykazoval známky radioaktivity. O tři dny později se k "útoku" přihlásil Yasuo Yamamoto, který tímto činem chtěl protestovat proti změně nukleární politiky Japonska. Ta se totiž v těch dnech opět přiklonila k energii z jádra, které se po havárii ve Fukušimě nějakou dobu vyhýbala. Nepřekvapí, že celá záležitost bude mít kromě až tříletého vězení pro protestujícího i další dohru, čímž je omezení možností létání s drony.
I Japonsko se tak nyní snaží drony poněkud omezit. Doposud se zákazy týkaly pouze letišť a výšky nad 150 metrů, nicméně nyní se k tomu přidává zákaz letů nad parky (pod pokutou cca 10 tisíc Kč) a také nad různými vládními budovami, ambasádami a jinými důležitými budovami. Zde se už dostáváme na pokuty v hodnotě cca 100 tisíc Kč. Je možné, že s příchodem summitu G7 v roce 2016 a Olympijských her v Tokiu v roce 2020 budou pravidla ještě postupně přituhovat.

Zdroj: diyphotography.net, engadget.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama