reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonský experiment se sběrem kosmického odpadu skončil nezdarem

7.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonský experiment se sběrem kosmického odpadu skončil nezdarem
Vesmírná agentura JAXA plánovala provedení experimentu se systémem, který měl za úkol zmenšit skládku odpadu na oběžné dráze Země. Kvůli technické závadě v kosmické lodi se test bohužel nepodařilo provést.
Kosmický odpad okolo naší Země představuje velký problém. Spousty úlomků a starých a nefunkčních družic, které do vesmíru lidstvo vypustilo, krouží především kolem Země. Kosmické smetí může být hrozbou pro nové vypuštěné vesmírné lodě či družice, a proto se lidé snaží vymyslet nejlepší způsob, jak tento nepořádek odstranit.

O odstranění kosmického odpadu se snaží i Japonská vesmírná agentura (JAXA). Ta 27. ledna tohoto roku vyslala na Mezinárodní vesmírnou stanici kosmickou loď s názvem Kounotori 6. Tato loď měla za úkol při cestě zpátky otestovat novou metodu na odtahování odpadu z oběžné dráhy Země. Zachytávání odpadu mělo probíhat pomocí speciálního lana, to se však nepodařilo roztáhnout, a kosmická loď tak shořela v atmosféře bez splnění experimentu.

Vědci v současné době pracují na řadě řešení problému kosmického odpadu. Vyvíjejí nejrůznější sítě, plachty či robotické paže, které mají za úkol zachytit jednotlivé trosky či nefunkční družice a stáhnout je do zemské atmosféry, kde shoří a rozpadnou se. Bylo předneseno již mnoho návrhů, žádný z nich ale zatím nebyl uveden do praxe. Evropská kosmická agentura hodlá zahájit svůj program na odstranění odpadu z oběžné dráhy v roce 2023, Japonci se o to snaží už nyní.


Japonská kosmická loď byla k odklízení odpadu vybavená speciálním kovovým lanem, které měřilo 700 metrů. Lano se mělo roztáhnout a po celé jeho délce měl protékat elektrický proud. Proud pak měl interagovat s magnetickým polem Země, lano by pak zachytilo kusy vesmírného odpadu a odtáhlo by je z oběžné dráhy, načež by kosmické smetí i s lodí shořelo v atmosféře.

Vědcům se bohužel kvůli technické závadě na kosmickém plavidle nepodařilo lano roztáhnout. Snažili se o nápravu celý týden, ta se ale nepovedla, a tak Kounotori 6 shořela v atmosféře bez splnění své primární mise. Mluvčí Japonské vesmírné agentury prohlásil, že závada nebyla v samotném laně, ale kabel se nepodařilo rozvinout z jiných důvodů. JAXA nyní provádí podrobnou analýzu problému. Ve vesmíru může i sebemenší problém snadno celou operaci znemožnit, protože na dálku není lehké závady opravit.

Zastánci odtahování kosmického smetí pomocí lana vidí budoucnost tak, že i nové umělé družice by mohly být rovnou vypouštěny spolu s lanem, které se aktivuje na konci funkčního období satelitu. Japonští vědci toto selhání experimentu vnímají jen jako překážku, kterou je nutné překonat, a budou se snažit zrealizovat test znovu. JAXA nedávno bohužel neuspěla i při pokusu vynést miniraketou na orbitu náklad.

Zdroje: engadget.com, newscientist.com

reklama