reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Fyzik Keith Atkin z Univerzity v Sheffieldu přišel s nápadem, že by už možná bylo vhodné nahradit jednotky jako AU, parsek, světelný rok a další jinými, které vychází ze soustavy SI. Používaly by se tak gramy, metry či jiné a z nich odvozené jednotky.
mch81 (421) | 23.4.201821:11
Mně to tedy smysl moc nedává, spousta jednotek vznikla tak, aby se dala rozumně používat a ideálně se pracovalo s malými a celými čísly, takže třeba den má 24 hodin a ne 19,8725. I ten metr vznikl nějak přirozeně, původně to byla desetimiliontina délky poledníku mezi pólem a rovníkem. Ty nové definice jsou uměle vyrobené a proto se tam vyskytují nepříliš hezká čísla a je to sice přesné, ale dost kostrbaté a člověk si pod tím nic nepředstaví. Třeba ten metr je definovaný jako 1­/299792458 vzdálenosti, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundu. Jenže nejdřív se změřila rychlost světla a až pak se zpětně dodefinoval metr, který ale už použili pro měření té rychlosti, takže to v podstatě nedává smysl. Je to jako si změřit rozměry pokoje a pak zadefinovat, že jeden metr je 1­/5,23 délky našeho obýváku.

A k těm předponám ­- myslím, že spousta lidí zvládne bez většího přemýšlení maximálně něco jako Tera ­(a to jenom kvůli udávání kapacity paměťových médií­) nebo bilión. Jak moc se to používá třeba ve vědecké literatuře nevím, ale pro příliš velká nebo příliš malá čísla je podle mě nejlepší exponenciální zápis, který je navíc jednoznačný a nehrozí třeba různé pochopení v různých kulturách ­(třeba americký vs evropský bilion­).
Odpovědět4  0
iocz (24) | 23.4.201815:19
Chápu že lidem bude dělat problém parsek, megaparsek ve kterém se udává třeba Hubbleova konstanta. Ostatní jednotky jsou srozumitelné a mají své místo dobře dané. Jinak to že někdo umí napočítat do 5 tak kvůli tomu zrušíme ostatní čísla ? Nebo, bude lepší vysvětlit jak to funguje a naučit lidi i ty ostatní čísla. To co se na první pohled může zdát složité se nakonec ukáže jako praktické a v důsledku jednoduší. Osobně si neumím představit jak chtěl autor nahradit elektron volt attojoul jednotkou. Mám pocit že ten člověk nechápe že v eV elektron voltu se měří spousta veličin hmotnost , energie , teplota atd. V subatomární fyzice je to skvělí způsob a máte hned představu o tom jak je daná věc , děj veliký atd. Ten kdo se někdy setkal se zákony zachování kdo někdy slyšel o tom že hmota a energie jedno jsou a je mezi nimi přímá úměra jest všemi známá rovnice E=mc2 Chápe že attojoule je fakt blbost. Myslím že by to lidem udělalo v hlavě mnohem větší guláš. Když lidem vysvětlíte proč se teplota měří v eV že teplota = rychlost , že hmota = eV a obráceně že když máte dostatek eV vyrobíte hmotu. Tak pak lidi na eV budou nahlížet úplně jinak. Budou mít hned představu asi jako když někdo něco přirovnává k hmotnosti slonů nebo těm bazénům zmíněným v příspěvku výše. A pak lidi i pochopí jak funguje urychlovač částic třeba LHC nebo to je jedno 99% laické veřejnosti si myslí že se tam rozbije proton a pak se koukají co je uvnitř no a když ji vysvětíte že urychlovač je vlastně stroj který mění hmotu na energii a následně energie zpět kondenzuje na hmotu tak jsou jak alenka v říši divů ale když pochopí eV tak jim to začne dávat smysl. Tak že něž li měnit zajeté jednotky tak by bylo mnohem lepší jednoduše vysvětlit lidem jak to funguje a bude to mít mnohem lepší efekt.
Odpovědět3  0
shasler (318) | 23.4.201813:13
Vědci mezi sebou by měli přejít na SI jednotky, k čemu jinému by jinak byly...

Ovšem jak naložit s vyjádřením magnitudy? Tak jedná se hodnotu jasnosti kosmického tělesa. Slunce je evidentně stabilně nejjasnější, takže se jedná o výchozí bod. Posunul bych stávající žebříček tak, aby Slunce bylo na 0 a ostatní tělesa pak zápornou hodnotou. Pokud by něco svou magnitudou slunce přezářilo mělo by to kladné číslo, tedy bylo to jasnější než Slunce...

Vzdálenosti bych vyjadřoval ve světelných rocích ­(případně měsících, dnech, hodinách,...­). Je to lidsky uchopitelné a použitelné i ve vědě. ­(Možná je to jen otázkou zvyku, ale taky nepoužíváme megagram ­[Mg­], ale kilotuna ­[kt­] nebo 1000 kilogramů ­[kg­]...­). Ano, světelný rok není SI, ale astronomická jednotka, což je docela divný, zvláště pak, když metr je definován na základě rychlosti světla... no, tak by se to prohodilo ;­-­)

Hmotnosti slunce jsem si vždy myslel, že jsou údaje pro lidi, aby měli lepší představu. Vědci doufám používají SI, jak píšu v prvním řádku. Běžní lidé si neumí představit kolik to, když to má 10^30 gramů. Když se řekne, že to váží jako Slunce, pak je to hned jasné. V televizi taky říkají, že to váží jako 4 sloni, a tam je to mnohem horší, protože případná nepřesnost může být mnohem horší ­(Jací sloni, afričtí nebo indičtí a jsou to samci nebo samice...­), o přirovnání k bazénům vody nemluvě, protože se jaksi zapomenou zmínit, o jaké hloubce... Nicméně člověk má alespoň nějakou představu.

No a nakonec si myslím, že pokud se něco podaří prosadit, tak to bude trvat ­"100­" let než se to uchytí. Podívejme na anglické­/americké jednotky versus metrické... Dokonce i když Anglie od roku 1965 oficiálně přešla na metrické jednotky a oficiálně byl přechod ­"dokončen v roce 1995, lidé stejně používají ­(Mají na to výjimky ;­-­) třeba, parlament, hospody a podobně...­) ty svoje palce, stopy, pinty, galony,...

Takže hodně štěstí se změnami ;­-­)



Odpovědět6  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.