reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JEDEC certifikoval GDDR5X, dočkáme se jich na nových kartách?

26.1.2016, Jan Vítek, aktualita
JEDEC certifikoval GDDR5X, dočkáme se jich na nových kartách?
Asociace JEDEC nedávno dokončila a zveřejnila specifikace pamětí HBM2, na jejichž vysoké propustnosti částečně stojí a padá úspěch další generace grafických karet. Nyní ale JEDEC certifikovala také vylepšené paměti GDDR5.
Hotové specifikace pamětí HBM2 jsou příslibem toho, že se tyto paměti skutečně objeví vedle nových čipů AMD Polaris a NVIDIA Pascal. Počítá se s nimi ovšem pouze pro ty výkonnější čipy, zatímco mainstream má zůstat u GDDR5, ovšem je tu také jistá naděje, že to nakonec budou podstatně rychlejší GDDR5X. Ty mají potenciál dostat svou propustnost na půl cesty mezi HBM1 a HBM2, tedy nad 700 GB/s.





Pamětem GDDR5X jsme se věnovali už v říjnové aktualitě, a tak dnes víme, že mají potenciál dostat se na dvojnásobnou propustnost dnešních GDDR5, tedy na 16 Gb/s na čip, i když tedy zpočátku to bude maximálně 12 Gb/s. Navíc se předpokládá snížení jejich napájecího napětí z 1,5 V na 1,35 V, což přinese i snížení spotřeby.

Jejich výrobu si vezme na starosti americký Micron a je otázka, zda nebude jejich jediným výrobcem, přičemž na podzim se ještě říkalo, že jejich výroba začne nejspíše až ke konci tohoto roku. Pokud by tomu tak bylo, pak bychom nemohli očekávat, že je nejbližší generace karet AMD a NVIDIA využije, ale zatím nemáme důvod předpokládat, že by Pascal a Polaris nové GDDR5X skutečně využily.

GDDR5X budou moci bojovat s HBM2 pouze tím, že jde o paměti vycházející ze známé a sedm let používané technologie. Jinak souboj prohrávají s ohledem na celkový výkon, poměr výkonu a spotřeby, nároky na prostor i paměťovou hustotu. Samsung již vyrábí 4Gb čipy, které umožní kolem GPU osadit 16 GB HBM2 a brzy má začít i s výrobou 8Gb čipů pro 32 GB paměti na GPU. Aktuální kapacita GDDR5 je 1 GB na čip a i kdyby to GDDR5X zdvojnásobily, přesto by na HBM2 neměly.

Certifikace GDDR5X společností JEDEC je jistě posová blíže k praktickému nasazení, ale stále není jasné, zda se toho ujme AMD, nebo NVIDIA, nebo obě společně a v jaké generaci karet se tyto čipy uplatní. Stále je možné, že na trhu budou koexistovat moderní karty s HBM2, GDDR5X i starými GDDR5.

Zdroj: Extremetech
reklama