reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JEDEC slibuje standard pamětí DDR5 už na rok 2018

3.4.2017, Jan Vítek, aktualita
JEDEC slibuje standard pamětí DDR5 už na rok 2018
JEDEC Solid State Technology Association je organizace odpovědná za vývoj paměťových standardů. Ta přitom říká, že práce na DDR5 pokračují velice dobře, a tak mohou hotové specifikace těchto pamětí s podstatně vyšším výkonem dorazit už příští rok.
Operační paměti jsou jeden z hlavních důvodů toho, proč se výkon integrovaných grafických čipů moc neposunul dopředu. Když byla představena první APU firmy AMD, šlo o nadějnou řadu, od níž jsme mohli očekávat stále zajímavější výkony a možná by to tak dopadlo, nebýt krachu firmy Elpida, jež měla přinést na trh paměti GDDR5M. Namísto toho se APU musela spokojit s DDR3 a až nyní jsou k dispozici DDR4, ale zatím stále na 28nm APU. Čekat tak můžeme na to, co předvedou chystané čipy založené na architekturách Zen a Vega, ovšem velkým příslibem do budoucna by měly být právě paměti DDR5. Proč?





Jednoduše proto, že slibují velice slušný výkon i oproti dnešním modulům DDR4. To je ovšem relativní, neboť tyto paměti jsou k dispozici od základního taktu 2133 MHz až po dvojnásobných 4266 MHz, ale takové paměti pochopitelně nejsou na trhu moc rozšířeny a především nejsou nijak levné. JEDEC samotný definuje jako standard paměti DDR4 s taktem až 2400 MHz s CAS mezi 15 a 18 a rychlejší DDR4 už spadají do kolonky "přetaktování". Pokud tak tato asociace říká, že DDR5 budou dvakrát rychlejší než DDR4, znamená to takt alespoň 4266 MHz (samozřejmě DDR, takže fyzický 2133 MHz). Z dnešního maxima pamětí DDR4 by se tak měl stát základ pamětí DDR5, které už dle JEDEC nejsou tak daleko, respektive alespoň jejich standard.

Znamená to tak i dvojnásobnou propustnost pamětí pro integrovaná GPU, která by díky tomu mohla dosáhnout na mnohem vyšší celkový výkon a opět se stát zajímavou volbou pro hraní her. Vedle toho je z obrázku zřejmé, že podstatně více než výkon má stejně jako dříve vzrůst i kapacita, a to rovnou na čtyřnásobek. To bude zajímavé ale především v oblasti serverů či pracovních stanic, neboť který běžný uživatel dnes využívá v tomto ohledu maximum, co mu nabízí paměti DDR4?

JEDEC už nabídne první preview pamětí DDR5 SDRAM letos v červnu na Server Forum a příští rok jej chce dokončit. To ale samozřejmě neznamená, že si od příštího roku budeme moci koupit novou desku a paměti. Tady bude spíše záležet na tom, kdy AMD a Intel usoudí, že nastal čas zařadit DDR5 do svých platforem. Můžeme očekávat, že přednost jako obvykle dostanou ty vysoce výkonné, jako je Intel HEDT. Rozhodně tak není nutné posílat DDR4 do důchodu a kvůli DDR5 pozdržovat plánovaný upgrade.

Zdroj: techPowerUp
reklama