reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JEDEC vydal finální specifikace pamětí DDR5

15.7.2020, Jan Vítek, aktualita
JEDEC vydal finální specifikace pamětí DDR5
Výrobci pamětí RAM na letošek (trošku předčasně) slíbili počátek éry DDR5, kterou sice nejdříve ochutnají spíše servery, ale později dorazí také do světa běžných PC, a to snad přinejhorším v roce 2022. Nyní tu už máme alespoň hotové specifikace..
Asociace JEDEC ohlásila finální verze specifikací pamětí DDR5 SDRAM, čili tu už konečně opravdu máme nový standard a může odstartovat nová éra následující po DDR4 a slibující podstatný nárůst paměťové propustnosti. Ta ostatně v případě operačních pamětí neroste tak rychle, jak by mohla a měla v souvislosti s výkonem jiného hardwaru, jako jsou třeba procesory nebo grafické karty. 
 
 
DDR5 tak slibují především nárůst propustnosti, a to alespoň na 6,4 Gb/s, což je tak dvojnásobek dnes víceméně standardních DDR4-3200. Ovšem první moduly s paměťmi DDR5 přijdou se spíše nižšími takty, a to konkrétně s efektivními 4,8 Gb/s. Až někdy později to bude 6,4 Gb/s a pravděpodobně i výrazně víc. 
 
 
Dále jde i o navýšení kapacit nových pamětí a výsledných paměťových modulů, a to rovněž na dvojnásobek. Maximální kapacita jednotlivých paměťových čipů bude 64 Gb, díky čemuž se budou moci objevit DIMM moduly s výslednými 2 TB. To pochopitelně nebude nic pro běžná PC, jako spíše pro servery. A díky standardnímu napájení pomocí 1,1 V se DDR5 (DDR4 mají standardně 1,2 V) trošku umírní i ve spotřebě, což opět ocení spíše provozovatelé serverů, než běžní uživatelé, kteří spotřebu svých paměťových modulů v podstatě neřeší a řešit nemusí. 
 
 
Tím to ale nekončí, paměti DDR5 jsou navrženy tak, aby v rámci jednoho modulu DIMM pracovaly ve dvoukanálovém režimu se využitím 32bitových datových kanálů (40bit s ECC). Burst length se zvýšila z 8 na 16, což rovněž napomůže výkonu a máme tu také funkci Same Bank Refresh, která umožní provádět další operace v době, kdy se obnovují data. To DDR4 neumí. Počet pinů (288) přitom zůstane stejný jako v případě DDR4 DIMM, ale kdyby ne, mohlo by nám to být v podstatě jedno, protože o kompatibilitě mezi DDR4 a DDR5 nelze uvažovat. 
 
Dle JEDEC máme očekávat první hotové produkty založené na DDR5 do 12 až 18 měsíců, takže můžeme vyhlížet druhou polovinu příštího roku. AMD i Intel budou DDR5 samozřejmě také podporovat, přičemž v případě Intelu a desktopů by to měla být generace Alder Lake-S a právě tu očekáváme někdy v roce 2022. Na to alespoň ukazuje ten prostý fakt, že tu máme čerstvé Comet Lake-S, po nich budou následovat Rocket Lake-S a pak až Alder Lake-S. 
 
Podobné by to dle starších zpráv mělo být i v případě firmy AMD.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama