reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jedlý 3D tisk: Cakewalk 3D umožní s 3D tiskárnou zdobit dorty

2.11.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Jedlý 3D tisk: Cakewalk 3D umožní s 3D tiskárnou zdobit dorty
3D tisk se může uplatnit například i v kuchyni při vytváření precizních dekorací na narozeninových dortech. S touto myšlenkou vznikl projekt Cakewalk 3D, který se nyní na Kickstarteru snaží nasbírat finance na svůj rozjezd.
Projekt od firmy Digital Patisserie z crowdfundingové kampaně na Kickstarteru slibuje proměnu běžné 3D tiskárny ve speciální, kterou bude možné používat na zdobení pokrmů. Bude tak možné si vytvořit složité obrazce z polevy například na dorty, nebo napsat precizní vzkazy z kečupu na slané jídlo. 
 
Hlavní výhodou projektu Cakewalk 3D je poměrně nízká pořizovací cena zařízení. Tedy za předpokladu, že zákazník už některou z podporovaných 3D tiskáren vlastní (například značku Prusa, Creality, Anycubic a spousta dalších). Pro tvoření si stačí vymyslet zajímavý design, nasadit nástavec Cakewalk 3D naplněný vhodnou hmotou na zdobení a s pomocí speciálního software pak tisknout precizní jedlé dekorace. 
 
 
Pro jedlý 3D tisk je vhodná například čokoláda, cukrová poleva, zeleninové pyré, kečup, guacamole nebo třeba med. Je ale možné použít cokoliv se správnou konzistencí, která musí být tekutá, ale ne příliš. Společnost Digital Patisserie k výrobku dodá recepty i potřebné instrukce pro uživatele, chybět by neměly ani testovací jedlé vzorky pro tisk a také silikonová podložka. 
 
Výrobce prohlašuje, že na rozdíl od jiných podobných extrudérů pro 3D tiskárny je každá část Cakewalk 3D opravdu bezpečná pro používání v potravinářství. Pro nadšence do 3D tisku je zde také možnost na nákupu kitu ušetřit a některé části si vytvořit doma na 3D tiskárně. 
 
Ceny kitů se pohybují od 49 amerických dolarů, což je v přepočtu necelých 1200 Kč za sadu, kde je potřeba doma vyrobit některé díly. Střední cestou je standardní kit vyžadující pouze dva vytištěné díly za 89 amerických dolarů, což je zhruba 2100 korun. Kompletní sada vyjde na 129 amerických dolarů, což je asi 3000 Kč, ale uživatel už nemusí nic vyrábět a vše je připraveno k instalaci. Distribuce zboží je plánovaná po ukončení crowdfundingové kampaně už na prosinec tohoto roku.
 


reklama