reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jednorázové referenční Radeony RX 6800, 6800 XT a 6900 XT nekončí

9.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Jednorázové referenční Radeony RX 6800, 6800 XT a 6900 XT nekončí
Aktualizováno: Grafické karty AMD Radeon RX 6800, 6800 XT a 6900 XT už jsou na trhu, ovšem nyní se opět dozvídáme, že referenční verze přišly jen jako jednorázová nabídka. Na trhu tak zbydou jen modely navržené AIB partnery. 
Aktualizace: Scott Herkelmann včera oznámil, že AMD se vzhledem k vysokému zájmu o referenční modely rozhodlo jejich výrobu neukončovat a naopak ji prodloužit na neurčito. Dále zpráva pokračuje v původním znění. 
 
 
AMD Radeon RX 6800, 6800 XT a 6900 XT tak dle Cowcotland byly v případě referenčních verzích vyrobeny jen v omezeném počtu kusů, přičemž o modelu 6900 XT se donedávna nevědělo ani to, zda vůbec bude k dispozici v nereferenční verzi. Pak se ale objevil model Asus Radeon RX 6900 XT TUF GAMING OC.
 
 
Server Videocardz byl schopen z vlastních zdrojů zatím alespoň částečně potvrdit informace francouzského Cowcotland, takže můžeme brát už v podstatě jako fakt, že nové referenční Radeony už těžko budou k dostání, ovšem většina zákazníků stejně kupuje modely od AIB výrobců. Ti samozřejmě nabízeli právě i referenční karty, které se od sebe lišily jen nalepenou značkou a jeden z těchto AIB výrobců uvedl, že měl pro celou Francii připraveno jen 40 takových karet s čipy RX 6800 XT a víc jich už nebude. 
 
Modelu Radeon RX 6900 XT v referenční podobě tak bude zřejmě ještě mnohem méně, takže by se daly považovat i za sběratelské kousky, které budou mít slušnou hodnotu i poté, co jejich sláva daná vysokým výkonem dávno opadne. 
 
Včerejší nástup Radeonu RX 6900 XT jsme přitom v případě našich obchodů ani nezaznamenali, takže je otázka, zda k nám dorazil aspoň jeden kus, který by se dostal do nabídky. Aktuální situace je prostě taková, že karty RX 6900 XT na českém trhu neexistují. 
 
 
Situace s Radeony RX 6800 a 6800 XT už je lepší, neboť ty jsou alespoň v nabídce, přičemž reálná dostupnost však nevypadá dobře. Naopak dostupnost GeForce se už lepší, neboť ty se už vcelku pravidelně objevují v obchodech, i když to tak nemusí vypadat, neboť ve skladové nabídce obvykle dlouho nevydrží. Obchodníci ale už začali uvádět, kdy má dorazit další zboží. 


reklama