reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeff Bezos odstupuje z role CEO Amazonu

3.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Jeff Bezos odstupuje z role CEO Amazonu
Společnost Amazon vydala zprávu o svém hospodaření, které dopadlo velmi dobře. Spolu s tím ale byla vydáno i oznámení, že v jejím čele skončí Jeff Bezos, který odstoupí z role CEO společnosti. Tu přenechá šéfovi AWS.
Zakladatel Amazonu, Jeff Bezos, mění svou roli ve firmě. Tu založil v roce 1995, šéfoval jí přes čtvrt století a proměnil ji v obří společnost o hodnotě 1,7 bilionu USD. Více má na amerických burzách už jen Microsoft (1,8 bln. USD) a Apple (2,34 bln. USD). Také díky tomu se Bezos stal druhým nejbohatším člověkem na Zemi za Elonem Muskem, který ho z první pozice sesadil teprve nedávno. Bezos ale v Amazonu nekončí, jen bude nyní v roli výkonného předsedy správní rady. Roli CEO získá Andy Jassy. Stát by se tak mělo ve třetím čtvrtletí letošního roku.
 
Jeff Bezos
Jeff Bezos, autor: Len Edgerly, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
I když by se dalo čekat, že na podobné oznámení zareaguje cena akcií výraznějším posunem (už i proto, že je Bezos přeci jen výraznou ikonou těsně spojenou s celou firmou), zatím se tak neděje. V after-marketu skončila v podstatě na stejné úrovni, a otázkou tak je, co udělá v průběhu dne. Andy Jassy je totiž vedoucím Amazon Web Services (AWS), cloudových řešení Amazonu, která se především podílí na tak dobrých výsledcích Amazonu, jež dosahuje (tvoří polovinu zisků, přestože příjmy jde jen o desetinu). Vše nasvědčuje tomu, že se Amazon dostává do neméně tak dobrých rukou, jako byl v těch Bezosových. Ostatně své kvality prokazuje už od roku 1997, kde nastoupil do společnosti.
 
Toto oznámení přišlo také s uveřejněním hospodářských výsledků za poslední čtvrtletí, které výrazně překonalo odhady analytiků. Celkové příjmy činily 125,6 mld. USD, což bylo o nemálo více než odhadovaných 119,7 mld. USD. Proti stejnému období v loňském roce je to nárůst o 43,6 %, což je obrovské číslo. Čistý zisk pak dosáhl 7,2 mld. USD. Proti loňským 3,3 mld. USD je to tak o 121 % více a je to také téměř dvojnásobek toho, co se odhadovalo na Wall Street (3,7 mld. USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama