reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jen chladič pro RTX 3080 prý může stát 150 USD, bude tu i GA102 a GDDR6X?

9.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Jen chladič pro RTX 3080 prý může stát 150 USD, bude tu i GA102 a GDDR6X?
Nový údajný chladič pro referenční verze grafických karet GeForce generace Ampere nedává spát řadě lidí, kteří na základě fotografií tvoří své renderované snímky. Vedle toho tu ale máme také nové informace z Igor's LAB. 
Igor Wallosek z Igor’s LAB tak uvádí, že uniklé snímky herních karet GeForce příští generace NVIDII skutečně zaskočily a že ta spustila své vlastní vyšetřování toho, jak se mohly dostat na veřejnost. To se pak má týkat konkrétně dvou společností, kterým NVIDIA zadala výrobu daných chladičů, nebo alespoň jejich částí, a to konkrétně Foxconn a BYD (Build Your Dreams). Dozvídáme se také, že ani produktoví manažeři a manažeři prodeje samotné NVIDIE do té doby nový design karet neviděli a že jen samotný chladič by mohl přijít až na 150 dolarů, což je za vzduchový model pozoruhodná částka. 
 
 
Máme tu i další fanouškovský render, který ukazuje chladicí řešení NVIDIE v rozsypu, ovšem samozřejmě pouze na základě fotografií, takže ve skutečnosti nemusí jít o přesnou podobu. Nevypadá to ale špatně, i když chlazení zde působí neuceleným dojmem, zelené PCB pro přídavné napájení je spíše dílem čisté fantazie a také tu marně hledáme heatpipe, které lze považovat už přímo za nutnost, pokud má výsledné chlazení vůbec za něco stát. Jejich absence v renderovaném snímku se ale dá pochopit. 
 
 
Dívat se pak máme na karty založené na PCB s označením PG132, na němž má NVIDIA založit alespoň tři nové grafické karty, přičemž daný chladič má být schopen odvést až 350 W ztrátového tepla. Stejně tak se uvádí, že NVIDIA plánuje non-Ti verzi karty RTX 3080, jež bude založena na "velkém Ampere", čili na GA102 a také že využije jisté paměti označované jako GDDR6X. V obou případech jde přinejlepším o fámy, ostatně ani jeden z hlavních výrobců pamětí typu DRAM žádný takový typ nepředstavil, ovšem GPU třídy GA102 na kartě xx80 má svůj precedent. Šlo ovšem až o refresh architektury Kepler, a to konkrétně o GK110 na kartách GeForce GTX 780, i když jejich výbava byla pochopitelně oproti tehdejší Ti a TITANu značně osekaná. 
 
Na druhou stranu, co se týče GDDR6X, ty by stejně svou technologií odpovídaly dnešní generaci a daly by se s největší pravděpodobností označit za GDDR6 na steroidech, čili stejný typ s vyššími takty, stejně jako tomu bylo v případě GDDR5 a GDDR5X. Samotná RTX 3080 by pak měla mít dle nezaručených informací 10 GB paměti na 320bitové sběrnici, což by samo o sobě zvedlo propustnost o čtvrtinu. Pak už záleží pouze na tom, kam se posune efektivní takt použitých pamětí. 
 
Igor a rovněž leaker kopite7kimi pak kupodivu označují nový TITAN za RTX 3090, takže můžeme čekat i na to, co se vyklube z této informace. Chystá se snad NVIDIA zapomenout na značku TITAN? Nebo jde prostě o nějaké veletoče s označením, které dosud nebyly vyřešeny a které vychází prostě z toho, že není snadné najít název pro nástupce karty RTX TITAN? Uvidíme.


reklama