reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jihoafričtí zakladatelé Africryptu utekli i s Bitcoiny v hodnotě 3,6 mld. USD

24.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Jihoafričtí zakladatelé Africryptu utekli i s Bitcoiny v hodnotě 3,6 mld. USD
Příležitost zmizet do světa i s obrovskou sumou peněz v podobě Bitcoinů využili dva jihoafričtí bratři a zakladatelé investiční společnosti Africrypt. Dvacetiletý Raees a teprve sedmnáctiletý Ameer se tak postarali o dosud největší bitcoinovou krádež historie.
Společnost Africrypt byla založena jako kryptoměnová platforma lákající další investory a založili ji bratři Raees a Ameer Cajeeovi. Ti ale poté vlastní společnost s veškerými Bitcoiny, které ovládala, jednoduše vytunelovali a sami včas vycestovali z Jižní Afriky. Přišli si tak v době své akce, a to v průběhu dubna, na 3,6 miliardy dolarů.
 
 
V dubnu přitom Ameer Cajee informoval své investory o tom, že platforma Africrypt byla hacknuta a dokonce je požádal o to, aby o této skutečnosti neinformovali úřady, ani své právní zástupce, neboť by to prý mohlo ohrozit snahy o záchranu ukradených Bitcoinů.
 
Z průběhu celé události je ale zřejmé, že se přihodilo něco jiného a bratři se svou komunikací s investory snažily jen získat čas. Zaměstnanci Africryptu totiž ztratili přístup k platformě už týden před údajným hackem a sami zakladatelé už také v té době nebyli v Jižní Africe. Následně byly shozeny webové stránky Africryptu a Raees s Ameerem se odmlčeli a od té doby "neberou telefon", respektive je zřejmé, že už své původní telefony dávno u sebe ani nemají. 
 
Skupina investorů si tak později najala firmu Hanekom Attorneys, jejíž právníci se začali věcí zabývat a zjistili, že veškeré Bitcoiny z platformy a peněženek investorů byly přesunuty s využitím tzv. tumblerů a mixerů, čili služeb, jejichž účelem je znemožnit zpětné vysledování pohybu kryptoměny.
 
Nyní se již touto věcí zabývá jihoafrická Finance Sector Conduct Authority (FSCA), nicméně ta nezahájila formální vyšetřování, a to nejspíše z toho důvodu, že v Jižní Africe nespadají kryptoměny do kategorie financí, a jde tak o záležitost jdoucí mimo FSCA. Do vyšetřování by se ale měla pustit specializovaná policejní skupina, která se zabývá organizovaným zločinem. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama