reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea bude sledovat cesty inženýrů ve snaze bránit únikům technologií

8.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Jižní Korea bude sledovat cesty inženýrů ve snaze bránit únikům technologií
Jižní Korea se rozhodla vytvořit celou databázi inženýrů pracujících nejen v polovodičovém průmyslu a chce s její pomocí sledovat jejich cesty do cizích zemích. Bude se tak snažit zabránit úniku technologií. 
Jižní Korea tak má zájem chránit technologie vyvíjené především společnostmi Samsung a SK hynix, které jsou na vedoucích místech svých oborů, a tak je pochopitelné, že o jejich technologie mají zájem cizí země, a to především Čína. Spuštěn tak bude pětiletý plán, v jehož rámci budou rozšířena bezpečnostní opatření a do něj se zapojí jednak ministerstva průmyslu a spravedlnosti a pak různé národní organizace včetně rozvědky. 
 
 
Dozvídáme se, že bylo v posledních pěti letech odhaleno již 397 případů technologických úniků, z čehož se postupně stává velký problém pro jihokorejské průmyslové giganty. Dle plánu by měl být vytvořen seznam lidí s rozsáhlými vědomostmi v celkem 12 oborech, které mají z národního hlediska vysoký význam. To zahrnuje baterie, OLED displeje, ale také zpracování oceli či loďařství. Samotné podniky a výzkumné organizace pak budou muset registrovat své zaměstnance a členy, kteří splňují zvolená kritéria. 
 
 
Vládní úřady pak už budou na základě vzniklých seznamů sledovat pohyb lidí, což by mělo přinejmenším některé odradit od toho, aby se pokoušeli vyvážet ze země know-how. To se přitom nebude týkat jen jihokorejských občanů, ale kohokoliv dalšího, kdo ve firmách v Koreji pracuje a rovněž splňuje kritéria. 
 
Tato kritéria zatím nebyla stanovena a vláda také počítá s tím, že se bude muset vypořádat s námitkami jiných zemí a rovněž cizích společností. Pro ně totiž tato pravidla budou platit také, pokud tedy mají v Jižní Koreji své provozy. 
 
Už v roce 2020 bylo vyšetřováno na 112 lidí, kteří byli podezřelí z vyvážení obchodních tajemství mimo Jižní Koreu, což se většinou týkalo Číny. A dle rozvědky počty těchto případů rostou, což může být například inženýr, který byl "uloven" zaměstnavatelem z cizí země právě i kvůli svým znalostem a citlivým informacím, anebo šlo rovnou o prodej konkrétních technologií. 
 
Taková práce na straně úřadů přitom vyžaduje patřičně vyškolené vyšetřovatele, kteří se dokáží orientovat v technických záležitostech. Ty si tak Jižní Korea průběžně školí v rámci útvaru, jemuž se přezdívá Tech Police. A v neposlední řadě se pro provinilce chystají i tvrdší tresty zahrnující i 3 a více let vězení, zatímco ti dosud odcházeli často jen s pokutou. 
 


reklama