reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea si došlápla na Apple a Google: nemohou vyžadovat svůj platební systém

31.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Jižní Korea si došlápla na Apple a Google: nemohou vyžadovat svůj platební systém
Nutnost používat výhradně svůj platební systém u platforem Google a Apple leží v žaludku mnoha lidem a společnostem. Jižní Korea to dotáhla dokonce tak daleko, že tento způsob postavila mimo zákon.
Platební systémy v mobilních operačních systémech jsou velmi ožehavým tématem poslední doby. Apple nedávno lehce změnil podmínky, ale patrně je už pozdě. Jižní Korea totiž prosadila zákon, který čeká už jen na podepsání prezidentem. Je dodatkem zákona Telecommunications Business Act a může mít velké dopady na to, jak budou společnosti jako Apple a Google fungovat nejen v této zemi, ale možná i po celém světě. Vyžaduje to, aby aplikace nabízené přes oficiální obchod s aplikacemi nemusely používat výhradně platební systém dané platformy. Pokud neuposlechnou, může jim hrozit pokuta ve výši 3 % korejských příjmů.
 
Google logo
 
Obě společnosti pochopitelně nejsou tímto krokem nadšené a není divu. Sahá se jim na nemalé provize a kazí to obchodní model. Brání se např. tím, že vývojářům dávají bezplatně k dispozici mnoho nástrojů, jejichž vývoj a podpora je placen právě z těchto provizí. Do hry vstupuje i bezpečnost. Je mnohem bezpečnější registrovat platební kartu jen u Googlu nebo Applu, než její údaje dávat k dispozici každému vývojáři, kde lze je stěží říci, zda je nezneužije, a také jak dobře je ochrání v případě hackerského útoku. Dalším problémem otevření může být i to, že se Apple a Google nebudou moci postarat o ochranu těchto údajů např. v podobě rodičovské kontroly. Tomu sice úplně nezabrání ani dnešní systém, ale přeci jen nejsou alternativní platební metody tak moc na očích.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama