reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nutnost používat výhradně svůj platební systém u platforem Google a Apple leží v žaludku mnoha lidem a společnostem. Jižní Korea to dotáhla dokonce tak daleko, že tento způsob postavila mimo zákon.
xmarek (63) | 1.9.202113:16
Víte proč: https:­/­/bit.ly­/3Bq7rXv tu vesměs jen plkám? Protože mě tato informace vlastně vůbec neovlivní. Přeji hezký den.
Odpovědět0  5
batmaster (699) | 31.8.202122:23
Musí si to spočítat. Pokud v Jižní Koreji ztráty z nemožnosti ­"přeprodeje­" přesáhnou únosnou mez, omezil bych pro tamní trh služby Google Play potažmo obchod Apple. Vidělo by se, co je pro koho důležitější a kdo koho potřebuje víc.

Pořád nechápu, proč někdo chce ovládat cizí byznys. Proč třeba neuzákoní, že McDonald musí umožnit Burger Kingu prodávat své koktejly v jejich obchodě. Nikdo přece nenutí vývojáře prodávat na platformách Googlu a Apple. Mohou vydávat hry třeba pro PC, pokud se jim podmínky u ostatních nelíbí. Nebo třeba u Huawei, ten si bez možnosti amerických obchodů vytvořil svůj vlastní. Každý by nejraději bez práce baštil koláče. Správa platformy něco stojí, a Google s Applem je vybudovali za účelem svého zisku. Chcete náš ekosystém používat, tak tady jsou podmínky. Howg.
Odpovědět2  5
Radek Jahoda (60) | 1.9.20219:17
To není o ovládání cizího byznysu, ale o zneužívání monopolního postavení. Je to v podstatě stejné, jako bys sis koupil auto a cokoliv dalšího si do auta koupíš, tak by muselo jít před obchod automobilky, která by si z toho ztrhla 30%. Chceš do auta koberečky, dobíječku, držák mobilu, omotávku volantu? Koupíš si to o 30% procent dráž od automobilky. Nebo dokonce bys musel tankovat jen u pump automobilky, jinak by ti automobil neotevřel poklop nádrže. Přece automobilka musí mít kontrolu, co do toho leješ, jinak by ti nemohla poskytovat záruku...

Stejné je to s operačním systémem. Šel bych dál, v zákoně bych definoval, co je operační systém, a každý operační systém by se musel dodávat jen s otevřeným API. A šel bych klidně ještě dál ­- dodáváš programovatelný hardware? Musíš dodat jeho popis, popis všech registrů. Kdysi bývalo zvykem, že sis koupil jakoukoliv elektroniku a k němu jsi dostal schéma zapojení, aby sis to mohl opravit. Ještě mám doma Hi­-Fi věž i se schématem. A měli jsme auto Fiat 127, ke kterému jsme dostali servisní manuál, jehož součástí bylo třeba zapojení elektroinstalace, nákres celého vozu. Takže za mne to jde špatným směrem, stáváme se vazaly výrobců, jak si něco koupíš, tak v podstatě ztrácíš svobodu volby a výrobce tě má na špagátě jako pejska. A jediná cesta ven je zahodit koupený výrobek a přivázat se k někomu jinému. Ale kdo by dnes koukal na svobodu, že? Vždyť máme přece tu liberální socialisticko­-korporativní demokracii.
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 1.9.202110:02
Btw, ono i tak pravděpodobně naprostá většina peněz půjde vývojářům přes A nebo G. Malým vývojářům se nevyplatí vytvářet vlastní platební bránu a řešit reklamu atd atd. Ale budou smět, o tom to je.
Odpovědět0  0
batmaster (699) | 1.9.202111:17
Srovnání s autem je trochu mimo. Koupíš ho jednou a máš ho ­(tedy prozatím­) a je tvoje. Obchody jsou služba.
Když si od někoho pronajmeš auto ­(nebo ho máš na leasing­), taky bez jeho souhlasu nebudeš moct servisovat kde chceš a už vůbec ne upravovat součásti auta. Pokud tuto službu chceš používat, musíš souhlasit s podmínkami. A nebo nemusíš a jdeš tam, kde jsou podmínky pro tebe lepší.

Vývojář aplikace si může vytvořit vlastní stránky na webu, kde bude propagovat svůj SW a u Googlu se zatím dá instalovat aplikace 3­-tích stran bez omezení. K tomu si může udělat platební systém jaký chce. Ale pokud využívá celou platformu, včetně vyhledávání, čerpání prostředků z reklamy, uložiště pro své instalační programy, vyhledávání, zálohování dat atd.. měl by počítat s tím, že zadarmo to nebude.

A uzákonit předávání ­"dokumentace­" k placeným operačním systémům je už úplně mimo.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4501) | 1.9.202116:03
"Je to v podstatě stejné, jako bys sis koupil auto a cokoliv dalšího si do auta koupíš, tak by muselo jít před obchod automobilky, která by si z toho ztrhla 30%.­"

To je nesmysl a ukázka nepochopení, jak to celé funguje. Pokud už chcete přirovnat to k automobilce, tak to funguje asi následovně. Výrobce příslušenství může prodávat své výrobky pro dané auto, kde chce. Bez přirážky. Musí jít ale o schválené­/atestované výrobky. Pokud to zákazník kupuje v budově oficiálního dealera, pak to kupuje s jeho platebními metodami, které on podporuje, a je tam provize pro dealera ­(což mi přijde naprosto normální, Vám ne?­) Instalace příslušenství v případě Applu probíhá vždy u dealera ­(ten kontroluje atestaci­) a co je dokonce proti automobilkám zarážející, je to, že Vám to dokonce naistaluje zdarma, pokud si to koupíte bez provize jinde! Jediné, co je zakázáno, je propagace alternativních plateb u vystaveného zboží, které se prodává a platí dealerovi. Asi jako kdyby v showroomu byly zimní pneu s nápisem ­"zaplaťte to celé ne v tomto showroomu, ale u xyz, ať showroom, který Vám to prodává a nainstaluje, z toho nevidí ani cent­".

Ano, SW pro iOS můžete i dnes zaplatit, kde jen chcete. Spotify, Netflix, Photoshop, to vše si přeci můžete snadno zaplatit jinde a Apple z toho neuvidí ani cent. A ani za instalaci Vám ­(ani výrobci­/vývojářům­) nic nenaúčtuje.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.