reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea vyvíjí CPU pro superpočítače, K-AB21 poběží na ARMu

16.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Jižní Korea vyvíjí CPU pro superpočítače, K-AB21 poběží na ARMu
Jižní Korea nechce být závislá nejen na serverových procesorech Intelu, ale ani na AMD. Chce si vyvinout své vlastní procesory. Institut ETRI proto vyvíjí CPU K-AB21 na architektuře ARM, které má být vstupem do exascale éry.
Jihokorejské superpočítače a HPC prostředky prozatím běží na procesorech Intel. Tím nejvýkonnějším je Nurion postavený na procesorech Intel Xeon Phi a je nyní 17. nejvýkonnějším superpočítačem na světě. To by se ale mělo brzy změnit. Země ale nechce přecházet ani na AMD, ale na vlastní procesor, které nyní vyvíjí Electronics and Telecommunications Institute (ETRI). Ten dostal za úkol vyvinout procesor, který bude na jednotlivé CPU 2 až 2,5×krát výkonnější při spotřebě o 60 % nižší. Není divu, že se nehodlají vydat cestou architektury x86, ale ARM, která už své ovoce nese např. i v procesoru Apple M1. Tam dle prvních testů přináší násobně lepší poměry výkonu a spotřeby.
 
ETRI K-AB21
 
Výsledkem snah je procesor K-AB21, kde AB znamená "artificial brain" (umělý mozek). Každé toto CPU dosahuje výkonu 16 TFLOPS, přičemž zkombinováním procesorů do velkého systému se počítá s dosažením výkonu 1600 TFLOPS, tedy 1,6 exaflops, a vstupem do éry exascale. Jde o hybrida různých technologií. Základem jsou vysoce efektivní jádra ARM Zeus, která jsou doplněna o vlastní XPU institutu ETRI. Jde v podstatě o speciální jádra pro AI/HPC, která jsou určena k maticovým výpočtům. Jsou organizovány do podbloků XEMC, kde mají vlastní cache paměti, jednotky pro výpočty s "double precision" (64bitovými desetinnými čísly). Dvě jednotky Zeus a několik jednotek XEMC tvoří větší blok a ty jsou organizovány po čtveřicích. Tato čtveřice pak využívá rozhraní PCIe 5.0, dále tu najdeme podporu HBM2E i DDR5 pamětí. Předpokládá se, že se finální verze objeví koncem roku 2021.
 
ETRI K-AB21
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama