reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Korea zvažuje sledovací náramky pro karanténu v boji proti COVID-19

7.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Jižní Korea zvažuje sledovací náramky pro karanténu v boji proti COVID-19
Jižní Korea zvládá boj s koronavirem SARS-CoV-2 poměrně dobře a poslední týdny už počty nakažených ani zdaleka nestoupají tak dramaticky. Přesto se najdou takoví, kteří porušují karanténu a vláda zvažuje, zda je sledovat elektronickými náramky.
Jižní Korea je zemí, kde se počet nakažených koronavirem SARS-CoV-2 poměrně rychle zvýšil na přelomu února a března. V zemi se ale podařilo tento nárůst do značné míry zpomalit a počty rostou už jen po desítkách lidí denně. Aby se to zastavilo, lidé s nemocí by měli dodržovat karanténu. Jak se ale zdá, to se vždy neděje. V Koreji je zatím přes 10,3 tisíce nakažených (192 mrtvých), v karanténě je pak přes 46,5 tisíce lidí, přičemž 36,4 tisíce je příchozích ze zahraničí. Ti by měli být 2 týdny v izolaci, jenže někteří lidé toto porušují a vláda tak uvažuje, že zavede sledování karanténních opatření pomocí elektronických náramků. Zavedení podobného způsobu sledování obyvatel by se ale pravděpodobně setkalo s negativní odezvou veřejnosti.
 
Vlajka Jižní Koreje
 
Zatím bylo zjištěno, že 75 lidí porušilo karanténu, což naštěstí není extrémně vysoké číslo a jde jen o necelá 2 promile. Šest z nich je už nicméně ve vyšetřování policií za porušení národních zdravotnických zákonů. Sledovací elektronické náramky ale nejsou jedinými prostředky, nad kterými se uvažuje. Přemýšlí se i o staromódních metodách pomocí telefonátů lidem v karanténě a náhodných návštěvách.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama