reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jon Peddie Research: prodeje GPU šly prudce nahoru, roste i trh s PC

25.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Jon Peddie Research: prodeje GPU šly prudce nahoru, roste i trh s PC
Společnost Jon Peddie Research (JPR) vypustila do světa další zprávu Market Watch, která se týká dodávek a prodeje grafických čipů a karet pro PC. Hlásí, že ve třetím letošním čtvrtletí nastal prudký nárůst. 
Jon Peddie Research tak hlásí očekávanou skutečnost, neboť prudké zvýšení prodejů grafických karet/čipů ve třetím kvartálu se dalo očekávat už po ohlášení finančních výsledků firmy NVIDIA. Ta se opět dostala v rámci tržeb nad 3 miliardy dolarů a značně se přiblížila k výsledkům, kterých dosahovala v předchozím roce, když ještě vládla kryptotěžební horečka. 
 
 
Co se týče podílu na tržbách z prodeje grafických čipů, Intel výrazně ztratil a získala právě NVIDIA, zatímco AMD se drží na 16 procentech. Jde pochopitelně o prodej veškerých GPU pro PC, a to tedy i integrovaných. Za poklesem podílu Intelu by také mohlo být i to, že výrazně klesla cena procesorů s označením F, které nemají aktivované grafické jádro. 
 
Ovšem i když se podíl AMD nezměnil, stále to pro tuto firmu znamená 8,7% růst počtu dodaných GPU na kartách i v APU. V případě NVIDIE to ovšem je rovnou 38,3 %. Dále se také dozvídáme, že přes 32 % nově prodávaných PC přichází vybavena samostatnou grafikou, na čemž se ostatně zcela jistě alespoň trochu podílely procesory Intel bez iGPU. V přechozím kvartálu jich ostatně bylo o 5 procentních bodů méně. 
 
Dle JPR zažila NVIDIA přelomový kvartál, během nějž dokázala vyčistit sklady od starých zásob a začala je plnit novým zbožím, přičemž dle informací samotné NVIDIE tvoří prodeje karet RTX ve své kategorii plné dvě třetiny příjmů. Zbývající třetina připadá na GTX, čemuž ale napomáhá i ten prostý fakt, že tyto karty jsou prostě levnější. 
 
Celkový trh s PC dle JPR meziročně rostl o 3,7 % a mezikvartálně pak o 9,2 %, přičemž tento trend by měl pokračovat. A není se čemu divit, však Intel dle svých slov dokázal oproti předchozímu roku výrazně zvýšit výrobní kapacitu 14nm linek a stále to nestačí na uspokojení poptávky. 
 
Zdroj: JPR


reklama