Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JWST už je ve Francouzské Guyaně, jak byl odeslán?

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
JWST už je ve Francouzské Guyaně, jak byl odeslán?
NASA pochopitelně předem neinformovala o tom, že se Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) chystá na cestu skrz Panamu do Francouzské Guyany a na jaké lodi popluje. To se dozvídáme až nyní se zajímavými podrobnostmi.
Jak jsme se dozvěděli dříve, panovaly tu i jisté obavy z toho, že by se na převážený JWST mohli zaměřit piráti, kteří by pak mohli žádat výkupné, a tak bylo lepší infomovat veřejnost až zpětně. O tajnou operaci ovšem na druhou stranu také nešlo, ale my pochopitelně nevíme, jaká bezpečnostní opatření byla přijata.
 
 
JWST se 26. září vydal na cestu dlouhou 9300 kilometrů, která vedla z Kalifornie skrz Panamský průplav do Francouzské Guyany a přístavu Port de Pariacabo, kam dorazil právě včera. Z přístavu pak bude odeslán na samotné odpaliště evropské ESA v Kourou a tam už započnou dvouměsíční přípravy na start naplánovaný na 18. prosince.
 
Teleskop byl při přepravě umístěn do speciálně vyvinutého kontejneru STTARS (Space Telescope Transporter for Air, Road and Sea), což je v podstatě „clean room“ o rozměrech 33,5 x 4,6 x 5,5 metrů a hmotnosti 76 tun, který by měl dokázat svůj cenný náklad ochránit i před extrémními projevy počasí při transportu, na což byl také otestován. Uvnitř musí vládnout téměř bezprašné prostředí s maximálně 100 částic o velikosti 0,5 mikronu či více. Prohlídkou tak musel projít každý šroub a uvnitř samotného kontejneru také musí vládnout přísně stanovená teplota i vlhkost, což zajistil systém HVAC a bohatá zásoba lahví naplněná vysoce čistým a suchým vzduchem.
 

Kontejner s teleskopem byl naložen na transportní loď MN Colibri, která slouží právě k převážení velkých částí raket a jiného cenného nákladu do Guiana Space Center. Pro tuto loď to byla klidná plavba průměrnou rychlostí 27 km/h, což byla mimochodem asi dvojnásobná rychlost v porovnání s tou, jíž byl JWST přepravován coby nadměrný náklad po zemi do přístavu.

STTARS přitom není jednoúčelové zařízení na jedno použití. Už dříve v něm NASA převážela komponenty JWST, a to především letecky, ovšem to nyní nebylo možné, neboť pokud jde o pozemní trasu mezi letištěm Cayenne Airport a vesmírným střediskem, ta je dlouhá 65 kilometrů a na cestě stojí sedm mostů, pro něž by byl kontejner s teleskopem příliš těžký či objemný. Proto byl z Kalifornie odeslán po vodě, neboť z přístavu Port de Pariacabo je do Kourou už jen kousek.
 

Jednu část své cesty tak už má JWST za sebou a nyní se musí připravit na tu nejdůležitější, a to na start rakety Ariane 5, která jej vyšle na cestu do libračního bodu L2 trvající asi jeden měsíc, během níž se teleskop začne sestavovat.
 
Zdroj: NASA