reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky si stěžuje na Windows Defender, prý znevýhodňuje ostatní antiviry

14.11.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Kaspersky si stěžuje na Windows Defender, prý znevýhodňuje ostatní antiviry
Eugene Kaspersky si na svém blogu postěžoval na chování Microsoftu. Vadí mu jeho bezpečnostní nástroj Defender předinstalovaný také ve Windows 10 a dokonce už záležitost dostal k příslušným orgánům v EU a Rusku.
Microsoft už byl mnohokrát kritizován za zneužívání svého postavení, a to především kvůli svému internetovému prohlížeči nebo mediálnímu přehrávači ve Windows. Tentokrát proti americkému gigantovi veřejně vystoupil miliardář Eugene Kaspersky, zakladatel stejnojmenné softwarové společnosti. Na svém blogu napsal v příspěvku s názvem přeložitelným jako „A je to. Už toho mám dost!“ příklady, jak Microsoft znevýhodňuje vývojáře bezpečnostního softwaru třetích stran. Nezůstal ovšem u slov a rovnou odeslal stížnost příslušným orgánům pro hospodářskou soutěž v Evropské unii i Rusku. Ve Windows naleznou uživatelé předinstalovaný program Defender, který je má ochránit před bezpečnostními hrozbami, aniž by museli do svého počítače instalovat a kupovat nějakou alternativu.

I přes rozporuplné názory na kvalitu Defenderu jde rozhodně o pozitivní krok, neboť alespoň základně chráněni před hrozbami jsou i méně zkušení uživatelé. Microsoft navíc implementoval i jednu na první pohled docela chytrou vychytávku, která je přítomna už od Windows 8. Integrovaný nástroj se sám deaktivuje v případě, že uživatel nainstaluje jiný bezpečnostní program. V případě, že takový produkt ovšem přestane fungovat (např. z důvodu vypršení licence), je v tichosti opět aktivován Defender, aby byl uživatel nadále chráněn.





Kaspersky ovšem kritizuje některé dílčí nedostatky tohoto řešení, stejně jako jiné chování operačního systému od Microsoftu k bezpečnostnímu softwaru třetích stran. Například při upgradu na Windows 10 byl antivirus Kaspersky odinstalován z důvodu nekompatibility i přesto, že uživatel během procesu odklikl možnost zachování osobních souborů a aplikací. Stejný osud prý postihl i další bezpečnostní software, některé VPN klienty nebo nástroje k údržbě systému. I přes existenci programu Windows Insiders prý navíc vývojáři neměli dostatek času, aby svůj software přichystali na příchod Windows 10. Stejného prohřešku se prý americká společnost dopouští i při vydávání dílčích aktualizací svého operačního systému.

Součástí stížnosti úřadům je také požadavek, aby Microsoft vývojáře informoval o změnách v dostatečném časovém předstihu. Kaspersky chce také změnit chování Windows při aktualizaci či upgradu. Uživatel by měl podle něj být informován předem, že z důvodu nekompatibility dojde k odinstalování určitých programů, a nikoliv až po dokončení celého procesu. Spíše dílčím požadavkem je potom přepracování některých obrazovek Windows Defenderu, některé z nich totiž mohou uživatele zmást, že není chráněn a ten tak z obavy aktivuje předinstalovaný bezpečnostní software od Microsoftu, čímž nevědomky vypne jiný program.

A pokud je v počítači nainstalován jeden bezpečnostní software, ale uživatel během toho vyzkouší např. zkušební verzi jiného, dojde po vypršení licence k aktivaci Windows Defender místo toho, aby byl spuštěn předchozí používaný program. Podle ruského miliardáře by se měl systém vždy ptát, zda Defender aktivovat či nikoliv. Dodává, že chování Microsoftu je nevýhodné nejen pro vývojáře třetích stran, ale také samotné uživatele Windows. Dokonce v jeho očích Microsoft vytváří platformu podobnou totalitnímu či policejnímu státu, ve které není místo pro nezávislé vývojáře a svobodné volby uživatelů.

Zdroj: Arstechnica.com
reklama